Zdravlje

Tuširanje ledenom vodom ujutro najbolja je stvar za zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tuširanje ledenom vodom ujutro najbolja je stvar za zdravlje

Jutarnje tuširanje ledenom vodom je najbolja moguća stvar koju možete svakog dana uraditi za svoje zdravlje.

Nizozemska studija pokazala je da osobe koje se ujutro tuširaju hladnom vodom u manjoj mjeri izostaju s posla u usporedbi s osobama koje se tuširaju toplom vodom.

Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, ali još nije utvrđeno zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti.

Neki istraživački misle da bi hladna voda mogla ‘pojačati’ imunološki sustav.

Studija iz Češke otkrila je da je imunološki sustav ojačao kod mladića koji se bave sportom i tri puta tjedno, u razdoblju od šest tjedana, su uranjali u hladnu vodu.

Hladna voda aktivira simpatički živčani sustav, dio sustava koji upravlja i utječe na naš odgovor “borba ili bijeg”. Riječ je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Kad se simpatički dio živčanog sustava aktivira hladnom vodom, to povećava razinu hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog tlaka kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a to je opet povezano s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda također poboljšava cirkulaciju, a neke studije sugeriraju da bi mogla biti od pomoći i ako želite izgubiti kilograme. Nadalje, hladna voda može imati i brojne prednosti za psihičko zdravlje. Kad dođe u kontakt s licem ili vratom, ona može poboljšati moždane funkcije, piše B92.

Čuvajzdravlje.ba