Zdravlje

WHO: Od pušenje svake godine umre sedam miliona ljudi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
WHO: Od pušenje svake godine umre sedam miliona ljudi
Pušenje i ostale forme korištenja duhana ubiju više od sedam miliona ljudi svake godine, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija te upozoravava na ozbiljne posljedice po okoliš proizvodnje duhana, njegove distrubucije i odbacivanja čikova ili pepela.

UN-ova agencija navodi da su snažnije akcije potrebne na suzbijanju korištenja duhana, tražeći od zemalja da zabrane pušenje na radnom mjestu i u zatvorenim javnim prostorima, zabrane reklamiranje duhanskih proizvoda i povise cijena cigareta.

- Duhan prijeti svima nama. Duhan pojačava siromaštvo, smanjuje ekonomsku produktivnost, doprinosi lošem izboru hrane u domaćinstvu i zagađuje zrak u zatvorenim prostorima - navodi čelnica WHO Margaret Chan u izjavi za javnost.

U izvještaju objavljenom uoči, Svjetskog dana bez duhana, WHO je upozorio da je godišnja cifra od sedam miliona smrtnih slučajeva porasla s četiri miliona na smjeni stoljeća, čineći duhan najvećim pojedinačnim uzrokom smrti koja se može spriječiti.

Očekuje se da će broj smrtnih slučajeva rasti, dok se WHO priprema za više od milijardu smrtnih slučajeva u ovom stoljeću.

- Do 2030. godine više od 80 posto smrtnih slučajeva bit će registrovano u zemljama u razvoju koje su sve češće meta duhanskih kompanija koje traže nova tržišta zaobilazeći strožiju regulativu u razvijenim zemljama - navodi WHO u izvještaju.

Osim ekonomske i zdravstvene cijene pušenja, WHO je po prvi put objavio u izvještaju posljedice po okoliš od čikova cigareta do smeća koje stvore pušači, prenosi AFP.

(FENA)