Istraživanje

Zapanjujući porast raka među muškarcima do 2050: Nova studija predviđa drastične brojke

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zapanjujući porast raka među muškarcima do 2050: Nova studija predviđa drastične brojke
Foto: Ilustracija

Nova studija objavljena u časopisu Cancer predviđa značajan porast slučajeva raka i smrtnosti kod muškaraca širom svijeta do 2050. godine. Istraživači su otkrili da bi se slučajevi raka mogli povećati za 84%, dok bi smrtni slučajevi mogli porasti za 93% u usporedbi s 2022. godinom.

Ova povećanja su posebno izražena među muškarcima starijim od 65 godina i u zemljama s niskim ili srednjim indeksom ljudskog razvoja. Koristeći podatke Globalnog opservatorija za rak, analizirani su slučajevi više od 30 vrsta raka u 185 zemalja.

Dr. Jon LaPook, glavni medicinski dopisnik CBS Newsa, ističe: "Stope smrtnosti od raka su već 43% veće kod muškaraca nego kod žena. Predviđa se da će broj smrtnih slučajeva kod muškaraca u 2050. godini narasti za oko pet miliona godišnje u usporedbi s današnjim brojkama."

Rastući trendovi među vrstama raka

Prema studiji, nemelanomski rak kože će zabilježiti najveći globalni porast, s povećanjem od gotovo 122% na više od milion slučajeva. Mezoteliom i rak mokraćnog mjehura kod muškaraca također će značajno porasti, više od 100%.

Rak prostate će biti odgovoran za najveći porast smrtnosti, s očekivanim povećanjem od 136% na skoro milion smrtnih slučajeva do 2050. godine. Rak pluća će i dalje biti najčešći uzrok smrtnosti, s prognozom od preko dva miliona smrtnih slučajeva, što predstavlja skoro 95% povećanje u odnosu na trenutne brojke.

Uzroci i faktori rizika

Ranije ove godine, Svjetska zdravstvena organizacija predvidjela je preko 35 miliona novih slučajeva raka do 2050., što je povećanje od 77% u odnosu na 20 miliona slučajeva u 2022. godini. Faktori koji doprinose ovom porastu uključuju starenje populacije, zagađenje zraka, upotrebu duhana i alkohola te pretilost.

Autori najnovije studije naglašavaju da pušenje i konzumacija alkohola predstavljaju ključne promjenjive faktore rizika među muškarcima. "Nepušenje je najvažnija mjera koju pojedinci mogu poduzeti kako bi smanjili rizik", ističe dr. Jon LaPook.

Potreba za poboljšanjem prevencije i liječenja

Studija također ukazuje na to da muškarci često kasnije prepoznaju simptome raka i rijetko se na vrijeme javljaju doktoru. Poboljšanje pristupa prevenciji, probiru, dijagnozi i liječenju, posebno za starije muškarce, moglo bi pomoći u poboljšanju ishoda raka.

Prethodna istraživanja pokazala su da muškarci imaju 60% veću vjerovatnost za razvoj raka i 70% veću vjerovatnost za smrtnost od raka u usporedbi sa ženama. Ove brojke su posebno izražene za vrste raka koje pogađaju oba spola, osim onih specifičnih za spol, poput raka testisa ili jajnika.