Zdravlje

Zašto trebate mijenjati svoj kardio trening

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto trebate mijenjati svoj kardio trening

U fitnessu je potrebno odabrati odgovarajuće metode prema određenim ciljevima koje pojedinac želi ostvariti. Postoji puno različitih načina kojima se može raditi na tim ciljevima, a često ih je potrebno mijenjati te isprobati više njih kako bi se pronašle metode za optimalne rezultate.

Cilj većine rekreativaca je mršavljenje, postizanje i održavanje vitke građe sa što manjim postotkom masnih naslaga. Ako se vježbanja uhvatite tek sezonski, nekoliko puta godišnje kada se želite riješiti tek pokojeg kilograma viška, onda u tom slučaju odabir kardio aktivnosti i nije toliko važan, već će bilo kakvo vježbanje u kombinaciji s pravilnom prehranom potaknuti mršavljenje. No, ako vaša borba s kilogramima mora potrajati duže i ako konstantno vježbate, želite li ostvariti značajnije rezultate morate mijenjati vaš kardio trening piše Index.hr.

Ljudsko tijelo je prilično sofisticiran stroj koji ima sposobnost dobre prilagodbe na vanjske podražaje, pa se ono tako brzo prilagodi i na trening tako što organizam postaje učinkovitiji. U ovom slučaju, kada želimo aktivnostima potrošiti što više kalorija, ne želimo da se to dogodi. Naime, kao i što se mišići razvijaju kada vježbamo s utezima, tako se i organizam, točnije sustavi za dobivanje energije razvijaju i prilagođavaju na kardio aktivnosti te ih s vremenom izvode sve lakše. Samim time, organizam troši sve manje energije kako bi izvodilo te aktivnosti, pa je tako i potrošnja kalorija na treningu manja.

Kako bi vaš kardio trening i dalje bio učinkovit, te kako bi lakše i brže postigli svoje rezultate, potrebno je mijenjati kardio trening.

Mijenjajte aktivnosti- ako već neko vrijeme joggirate, zamijenite jogging s bicikliranjem, preskakanjem vijače, plivanjem, rolanjem ili nekom drugom aktivnošću koja će ostvariti već nešto drugačije podražaje i organizam će opet trošiti više energije da se prilagodi. S jogginga bi najbolje bilo prijeći recimo na plivanje ili veslanje, jer se sada aktiviraju druge velike mišićne skupine i to će šokirati organizam i povećati broj potrošenih kalorija na treningu.

Mijenjajte metode treninga- jedna od najvećih greški jest što rekreativci uglavnom konstantno izvode kardio aktivnosti na isti način. Najčešće je to umjereni tempo u jednom dužem vremenskom intervalu i traženje "fat burn" zone u kojima se najviše sagorijevaju masti. Kako se organizam vrlo brzo prilagođava, i kako često to ovisi o drugim faktorima (npr. prehrani), sagorijevanje masnih naslaga na takvim treninzima često bude prilično malo, zanemarivo. Stoga, isprobajte i ostale metode kardio treninga: intervalne treninge, varijabilne, HIIT (intervali visokog intenziteta), kombinaciju kardio aktivnosti i sl. Pokazalo se kako postoje bolji načini izvođenja kardio aktivnosti za veću potrošnju kalorija, a i tako nećete organizmu dozvoliti da se brzo prilagodi i svaki trening će mu biti izazov.