Jeste li znali?

Žene lošije spavaju zbog unutrašnjeg sata koji ide šest minuta brže

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Žene lošije spavaju zbog unutrašnjeg sata koji ide šest minuta brže
Foto: Ilustracija

Istraživanje je otkrilo da žene često imaju lošiji san od muškaraca, što se pripisuje činjenici da njihov unutrašnji biološki sat radi brže za oko šest minuta.

Tim naučnika s Harvarda, Stanforda i Southamptona analizirao je više studija o razlikama u kvaliteti sna između spolova. Rezultati sugerišu da su žene 60 posto sklonije nesanici. Osim toga, pokazalo se da žene imaju lošiji san s više noći lošeg sna, dok muškarci imaju manje dubokog i osvježavajućeg sna. Muškarci su također skloniji noćnom ustajanju i češće pate od apneje u snu.

Naučnice su također otkrile da postoje razlike između spolova u brzini njihovog unutrašnjeg biološkog sata ili cirkadijalnog ritma. Kada je riječ o procesu uspavljivanja, tijelo reaguje na različite vanjske signale, poput smanjenja temperature tijela prije spavanja, te lučenja melatonina, hormona koji potiče san. Istraživanje je pokazalo da žensko tijelo luči melatonin ranije u odnosu na muškarce, kao i da se temperatura tijela kod žena spušta ranije. Iako se ta razlika od šest minuta čini malom, ona je značajna jer tokom vremena može dovesti do značajnih nesuglasica između unutrašnjeg biološkog sata i vanjskih signala poput svjetla i tame.

Općenito, poremećaji cirkadijanog ritma već su otprije povezani s raznim zdravstvenim problemima, uključujući poremećaj sna i raspoloženja te oslabljene kognitivne funkcije.