U stresnim situacijama često biramo nezdravu hranu bogatu mastima i šećerima. Na sreću, naučnici su otkrili da određeni sastojci mogu pomoći u ublažavanju njihovih negativnih efekata.
Nedavna istraživanja pokazala su da kakao može smanjiti štetne uticaje masne hrane na zdravlje srca tokom perioda stresa.
Kakao napitak bogat flavanolima, prema britanskim naučnicima na čelu sa dr Katarinom Rendeiro, profesorkom nutricionističkih nauka, može da neutrališe određene negativne efekte konzumiranja masne hrane u stresnim situacijama.
I dok je poznato da masna hrana narušava funkciju krvnih sudova i smanjuje dotok kiseonika u mozak, najnovija istraživanja sugerišu da prirodna jedinjenja prisutna u kakau, zelenom čaju i određenom voću mogu zaštititi kardiovaskularni sistem u stresnim situacijama, posebno kada se konzumira masan obrok.
Naučnici provjeravali kako kakao utiče na stres
Istraživanje je obuhvatilo mlade i zdrave odrasle osobe koje su za doručak jele obrok bogat mastima – kroasan sa puterom, čedar sirom i punomasnim mlijekom. Nakon toga, učesnici su pili kakao napitak sa visokim ili niskim sadržajem flavanola, a zatim su rješavali osmominutni test mentalnog stresa koji je uključivao složene matematičke probleme, dizajnirane da povećaju broj otkucaja srca i krvni pritisak.
Kako bi procijenili funkciju krvnih sudova, naučnici su mjerili krvni pritisak, kardiovaskularnu aktivnost i oksigenaciju prefrontalnog korteksa mozga (količina kiseonika koji se snabdijeva u prefrontalni korteks mozga).
Količina flavanola je važna
Rezultati su pokazali da kombinacija stresa, masne hrane i kakaoa sa niskim sadržajem flavanola (u studiji je korišćeno 5,6 mg zbog uobičajenog procesa alkalizacije) značajno smanjuje funkciju krvnih sudova, koja se nastavlja i do 90 minuta nakon prestanka stresa.
Međutim, kakao napitak bogat flavanolima (695 mg po porciji) efikasno je spriječio pad funkcije krvnih sudova, a učesnici su pokazali bolji vaskularni odgovor. Iako konzumacija flavanola nije poboljšala oksigenaciju mozga niti uticala na raspoloženje tokom eksperimenta, odigrala je ključnu ulogu u zaštiti zdravlja krvnih sudova.
Osim minimalno obrađenog kakaoa, odlična alternativa su i zeleni i crni čaj, bobičasto voće i jabuke, prenose Nezavisne.
Iako se ne preporučuje konzumiranje namirnica obogaćenih nezdravim mastima i šećerima, ova studija je dala razloga za optimizam, bar kada je kardiovaskularno zdravlje u pitanju. Međutim, imajte na umu da se veći nivoi flavanola nalaze u sirovom kakau i da se gube tokom obrade, prenosi Kurir.