Ishrana

Energizirajuća zobena kaša najbolji je doručak za vitku liniju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Energizirajuća zobena kaša najbolji je doručak za vitku liniju

Jedna od najvećih greški onih koji žele smršavjeti jest “preskakanje” doručka. Tako organizam ne dobiva energiju nužnu da normalno radi ostatak dana, probavne funkcije su oslabljene i nema toliko željenog sagorijevanja masti.

Puno lakše ćete mršavjeti ako za doručak pojedete nešto “pošteno”, a istraživanja pokazuju da je idealan izbor zobena kaša.
Daje energiju i osjećaj sitosti
Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.

Nakon konzumiranja zobene kaše bit ćete ravnomjerno opskrbljeni energijom i dulje ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno potiču metabolizam i probavu te pomažu sniženju kolesterola i krvnog tlaka.

Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.

Bezbroj ukusnih kombinacija

Pri kupnji zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, jogurtom...

Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak - odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte...

(Ordinacija.hr)