Uvrstite ih u ishranu

Evo nekoliko namirnica koje mogu smanjiti šanse za srčani udar

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo nekoliko namirnica koje mogu smanjiti šanse za srčani udar
Foto: Ilustracija

Grickanje se povezuje s nezdravim opcijama poput čipsa, kokica, ili keksa. Ipak, postoje alternative koje možete birati umjesto ovih nezdravih grickalica.

Evo nekoliko zdravih namirnica koje možete grickati, a istovremeno pridonose cjelokupnom zdravlju tijela:

Tamna čokolada

Tamna čokolada je prva na listi zdravih grickalica. Preporučuje se odabrati tamnu čokoladu s minimalno 70 posto kakaa. Ova čokolada sadrži flavonoide koji mogu unaprijediti zdravlje srca. Ipak, važno je paziti na unos kalorija i razinu šećera.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, oraha, i pistacija sadrže zdrave masti koje su korisne za zdravlje. Osim toga, obiluju vlaknima i antioksidansima koji pomažu u snižavanju razine LDL holesterola, čime smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Sjemenke

Sjemenke, poput chia sjemenki, lanenih sjemenki i sjemenki bundeve, također su izvrsna opcija za grickanje. Ove sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, koje podržavaju zdravlje srca.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda, malina i kupina, ne samo da blagotvorno djeluje na srce, već i na opće zdravlje. Ove voćke bogate su antioksidansima i vlaknima, koji pomažu u prevenciji upala i razvoja različitih bolesti.