Mnogi od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podižu našu razinu energije
No, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistica Kellyann Petrucci navela je faktore koje trebamo uzeti u obzir prije nego što razbijemo jaje za doručak.
Osim mesa i ribe, jaja su također jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih spojeva koji doprinose zdravoj prehrani. Posebno vrijedan nutrijent je kolin, koji se može pronaći posebno u žumanjku jajeta.
“Kolin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih staničnih membrana, a visok unos kolina može spriječiti depresiju, gubitak pamćenja i tjeskobu”, rekla je Petrucci za Delish. Također navodi da su jaja dobar izvor željeza, cinka te vitamina A, D, B6 i B12.
Petrucci odbacuje tvrdnje o kolesterolu kao zastarjele mitove.
“Kao što se pokazalo, jaja ne utječu značajno na vaš holesterol. A kada utječu, to čine na dobar način”, istaknula je. Dakle, ne moramo nužno brinuti o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.
Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombiniranje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.
Iako ovakva hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s pretjeranom i redovnom konzumacijom.