Savjeti kardiologa

Jedna dijeta uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jedna dijeta uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama
Dijeta / Ilustracija

Jedan od najvećih faktora rizika za srčane bolesti je nakupljanje plaka u arterijama.

Iako je općepoznato da je hrana bogata hranjivim tvarima dobra za zdravlje srca, a ultraprerađena hrana nije, postoji jedan režim ishrane koji mnogi slijede, a koji zapravo može uzrokovati više štete nego koristi.

"U posljednje vrijeme puno ljudi forsira keto dijetu sa visokim udjelom masti i niskim udjelom ugljikohidrata. To je jedna od najgorih dijeta kada je riječ o nakupljanju plaka", objašnjava kardiolog Ali Haider.

Prema ljekaru, iako ketogena dijeta može pomoći nekim ljudima da se riješe suvišnih kilograma, to nije dobar plan ishrane za zdravlje srca. Ishrana sa visokim udjelom zasićenih masti povezana je sa povećanjem LDL holesterola, što može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama.

Ako ketogena dijeta nije najbolji plan prehrane za zdravlje srca, šta onda jest? Dr. Haider preporučuje provjerenu mediteransku prehranu. Naučno je više puta dokazano da ovaj plan ishrane koristi zdravlju srca, a dr. Haider ističe da ona, za razliku od ketogene dijete, uključuje malo zasićenih masti.

"Redovno provjeravajte krvni pritisak, šećer u krvi i nivoe eolesterola te razgovarajte sa ljekarom. Vodite zdrav način života - nemojte pušiti, jedite hranu bogatu hranjivim tvarima i redovno vježbajte. I na kraju, svakako posjetite kardiologa ako u vašoj porodici postoji historija bolesti srca", savjetuje ljekar.

Uz ova tri pravila, učinit ćete puno za sprječavanje nakupljanja plaka u arterijama i održavanje zdravlja srca.