Probavni sistem

Jednostavna navika tokom jela izuzetno je važna za zdravlje crijeva

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jednostavna navika tokom jela izuzetno je važna za zdravlje crijeva
Ishrana / Ilustracija

Zdrava probava je vrlo važna jer pomaže u svemu - od borbe sa patogenima do poboljšanja mentalnog zdravlja. Ali, kako poraditi na zdravlju probavnog sistema?

Dijetetičarka Megan Rossi, koju nazivaju kraljicom zdravih crijeva, za HuffPost kaže da je važno unijeti 30 različitih namirnica biljnog porijekla tokom sedmice.

"Te namirnice bi trebale dolaziti iz izvora kao što su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, povrće, voće, mahunarke, bilje i začini", pojasnila je. Istakla je da je to hrana koja potiče raznolikost bakterija i korisnih hemikalija koje proizvode u našim crijevima.

No, još važniji savjet je: više žvačite hranu.

"Hranu počinjemo fizički razgrađivati u ustima, a u slini su enzimi koji je počinju hemijski razgrađivati. Istraživanja pokazuju da što više žvačemo, više hranjivih tvari dobivamo iz hrane, što je dobro za naša crijeva", tvrdi Rossi.

Pozvala se na istraživanje u kojemu je uporedila ljude koji su žvakali bademe deset i 40 puta. Kako kaže, više koristi imali su oni koji su svaki zalogaj žvakali 40 puta.

"Nije uvijek lako dugo žvakati hranu, ali isplati se. Svojim klijentima savjetujem da se fokusiraju na prva dva zalogaja. Tako se stvara navika i počinjete sve više žvakati s obzirom na svaki obrok koji jedete", poručila je.