Brojni zainteresovani

Kako "tečna dijeta" pomaže u gubitku kilograma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako "tečna dijeta" pomaže u gubitku kilograma
Unsplash

Sve je više zemalja u kojima broj gojaznih neprekidno raste i predstavlja prijetnju po zdravlje nacije. 

Takav je i slučaj u Velikoj Britaniji gdje će početi da se primjenjuje program za mršavljenje zasnovan na "tečnoj dijeti".

Upravo su izloženi rezultati probnog perioda koji je započeo prije tri godine i pokazao da su učesnici smršali, u prosjeku, između 12 i 13 kilograma za tri mjeseca. Što je još važnije, novu težinu su uspjeli da održe minimum šest mjeseci.

Time je spriječeno i da višak kilograma izazove bolesti kao što su dijabetes tipa 2, koji se kod gojaznih javlja čak 80 puta češće.

Svi se, naravno, interesuju za ovu "tečnu dijetu", a ima i onih koji osporavaju njeno blagotvorno dejstvo. Prije svega je briga usmjerena na broj kalorija (uzima se samo 800 dnevno) i kvalitet sastojaka.

Međutim, čuveni dr. Michael Mously podsjeća da ima mnogo dobrih planova za mršavljenje koji se zasnivaju na tečnoj dijeti.

"Takva je, na primjer, dijeta 'supa i šejk', za koju je važno da pripremite obroke od kvalitetnih sastojaka", kaže autor popularnih režima ishrane. U njegovoj čuvenoj dijeti '5 : 2' pet dana se uzima 500 kalorija, a dva dana u nedjelji se hranite uobičajeno. U drugoj, "brzih 800', plan je da imate između 800 i 1000 kalorija dnevno, tokom perioda od 2 do 12 nedjelja. Ove dijete je držalo više od 50.000 ljudi i najteže posljedice koje su primjećene su povremena glavobolja i zatvor", kaže dr Mously.

"Imao sam 140 kg, a obim struka mi je iznosio 126 cm", ispričao je jedan od učesnika u programu.

"Pratio sam sve savjete, bio vrlo motivisan. Uzimao sam po jedan obrok na svaka četiri sata - supu ili šejk. Rezultati su bili odlični, čak sam uspio i da pobijedim dijagnozu dijabetesa tipa 2."

Među jelima koja se savjetuju u "tečnoj dijeti" su: čorba od paradajza, bundeve, graška, tikvica, pečuraka, ali i pileće čorbe sa dodatkom crvenog sočiva, bundeve ili graška.

Od šejkova, preporučuju se oni od jabuke i zelenog povrća, banane i ovsenih pahuljica, šumskog voća i banane ili avokada i kokosove vode.