Ishrana

Kamilica, đumbir, mlaka limunada i tost smanjuju mučninu u trudnoći

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kamilica, đumbir, mlaka limunada i tost smanjuju mučninu u trudnoći
Žene trudnoću podnose na različite načine, pa je tako nekima uvijek muka te imaju dodatne probleme sa zdravljem dok se neke jedva i osjete. Većinu tegoba je moguće riješiti ili barem ublažiti pravilnom ishranom.

Loša probava može biti čest problem u trudnoći jer hormon profesteron usporava rad crijeva. Problemi sa probavom mogu izazvati zatvor i hemoroide, a da biste se riješili ovih tegoba trebate piti dosta vode, biljnih čajeva i prirodnih sokova.

Također obratite pažnju da jedete hranu bogatu vlaknima, pahuljice, intergralne žitarice i povrće. Izbjegavajte prerađene namirnice sa visokim sadržajem šećera i izbjegavajte brzu hranu.

Tegoba koja često prati trudnice jeste anemija, karakteriziraju je umor, bljedilo kođe i glavobolja. Anemija je inače uzrokovana malim nivoom hemoglobina te je neophodno da jedete namirnice bogate željezom kao što su crveno meso, plava riba, špinat, crveni grah i slično.

Mučnina se kod trudnica najčešće javlja ujutro, ali to nije strogo pravilo te nekima traje cijeli dan. Ona spada pod najneugodnije pojave u trudnoći, a uz malo discipline ju je relativno lako pobijediti.

Umjesto kafe ujutro pijte čaj od kamilice ili đumbira, konzumirajte mlaku limunadu, pojedite komad tosta i jedite dosta grožđica.

Čuvajzdravlje.ba / Klix