Neizostavan obrok

Koje dvije vrste hljeba bi trebalo da izbjegavate?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koje dvije vrste hljeba bi trebalo da izbjegavate?
Foto: Ilustracija

Hljeb je za mnoge neizostavan obrok, nudi brz i jednostavan izvor ugljenih hidrata.

Ipak, nije zdravo jesti sve vrste hljeba. Neki, posebno oni napravljeni od rafinisanog brašna i sa puno dodatnog šećera, mogu poremetiti varenje i izazvati debljanje. Takvim hljebovima obično nedostaju važne hranljive materije i vlakna, što izaziva skokove šećera u krvi i probleme sa varenjem.

Nutricionista i dijetetičar Liza Richards izdvojila je koje vrste hljeba treba jesti manje ili, najbolje od svega, potpuno izbjegavati.

Koje vrste hljeba treba izbjegavati?
Kao prvu vrstu hljeba koju treba izbjegavati, Richards izdvaja bijeli hljeb. Kako prenosi She Finds, ova vrsta hljeba se pravi od rafinisanog brašna iz kojeg su tokom obrade uklonjene mekinje i klice, a ovim procesom se uklanja najveći dio vlakana.

Vlakna su neophodna za zdravo varenje jer dodaju masu stolici i pomažu da se hrana kreće kroz digestivni trakt. Bez dovoljno vlakana, mogli biste doživjeti zatvor i druge probleme sa varenjem. Uopćeno govoreći, jedenje hljeba sa niskim sadržajem hranljivih sastojaka može dovesti do loše ishrane, zbog čega ćete se osjećati manje siti i skloniji prejedanju. Ovaj nedostatak sitosti može doprinijeti povećanju težine.

"Bijeli hljeb, koji se često koristi u sendvičima, je najgori oblik hljeba za jelo iz mnogo razloga, a posebno zbog svog upalnog dejstva. Ovakvi prerađeni proizvodi su prošli kroz proces rafinacije gdje su uklonjena vlakna i korisni hranljivi sastojci, i eventualno zamijenjen sintetičkim verzijama", objašnjava Richards, prenosi B92.

Ona je istakla i da treba izbjegavati slatke hljebove. Zaslađeni hljeb sadrži dodane šećere koji mogu izazvati brze skokove nivoa šećera u krvi. Ovi skokovi mogu dovesti do povećane proizvodnje insulina, promovišući skladištenje masti i potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije tokom vremena. Visok unos šećera je takođe povezan sa upalom, što može uticati na zdravlje crijeva i doprinijeti problemima sa varenjem.

Dijetetičar upozorava da je rafinisani šećer u hljebu "štetan iz više razloga jer je visoko upalni, kao i izvor hrane za loše bakterije u crijevima. Što duže jedete ishranu bogatu šećerom, vaše tijelo postaje otpornije na efekte insulina na snižavanje šećera u krvi".

Redovna konzumacija ovih vrsta hljeba može povećati upalu i uzrokovati debljanje. Pored onih koje treba izbjegavati, postoje i vrste hljeba koje treba češće da konzumiramo. Nutricionista Kristin VanDoren za She Finds je istakla da bi ove tri vrste hljeba trebalo češće da se nađu na našem jelovniku: raženi hleb, integralni hljeb i hljeb od kiselog tijesta.