Uvedite je u ishranu

Lubenica: Osvježavajući simbol ljeta s brojnim zdravstvenim prednostima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Lubenica: Osvježavajući simbol ljeta s brojnim zdravstvenim prednostima
Foto: Ilustracija

Lubenica je neizostavan dodatak plažnim danima i savršen desert za vruća ljetna popodneva širom svijeta. Njena slatkost i osvežavajući efekat čine je omiljenim ljetnim voćem, ali ova voćka ima mnogo više da ponudi osim divnog ukusa. Bogata je hranljivim sastojcima i korisna za vaše zdravlje na mnoge načine.

Jedan od ključnih razloga zašto biste trebali uključiti lubenicu u svoju ishranu je njen visok sadržaj antioksidanata, posebno likopena koji joj daje karakterističnu crvenu boju. Antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije i doprinijeti razvoju određenih vrsta raka, poput raka prostate i dojke, kao i srčanih bolesti. Osim lubenice, likopenom su bogate i druge voćke kao što su rajčice, crveni grejpfrut i guava.

Sadržaj vode u lubenici je izuzetno visok - čak 92%. Ovo voće je odličan način za hidrataciju tokom vrelih ljetnih dana, a može se koristiti i kao užina nakon treninga kako bi se nadoknadila tečnost izgubljena tokom fizičke aktivnosti. Hidratacija je ključna i za dobru probavu, spriječavajući zatvor koji može nastati uslijed dehidracije.

Lubenica ima nizak sadržaj šećera i malo kalorija - šolja narezane lubenice sadrži oko 45 kalorija i 10g šećera. Ovo voće je dobar izbor za one koji paze na unos ugljenih hidrata, jer ima manje šećera u poređenju s drugim voćem poput dinje, bresakvi ili jabuka.

Osim toga, lubenica je bogata esencijalnim hranljivim sastojcima kao što su vitamin C, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i vitamin A, što doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti organizma.

Ukratko, lubenica nije samo voće koje osvežava ljeti, već je i izuzetno korisna za zdravlje zbog svojih hranljivih sastojaka i antioksidativnih svojstava.