Ishrana

Meso divljači i povrće garantiraju vitku liniju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Meso divljači i povrće garantiraju vitku liniju

Ishrana po uzoru na Vikinge, najnoviji je gastronomski trend, koji je srušio meditaransku prehranu s trona najzdravije i za vitku liniju, najpoželjnije prehrane. Nordijska prehrana podrazumijeva znatno više divljači na stolu.

Danci koji konzumiraju namirnice svojstvene za krajnji sjever Europe dnevno unesu i do 422 kalorije manje te smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa za 20 do čak 40 posto prenosi net.hr.

Evo što bi trebalo imati u kuhinji:
1. Raženi hljeb

Za razliku od bijeloga, raženi hljeb potrebno je dvostruko duže žvakati i jednako toliko probavljati. Bogat je manganom, koji je dobar za razvoj kostiju. Dobar raženi hljeb mora biti u potpunosti sačinjen od raži, specifičnog je okusa i može ga se pronaći u domaćim pekarama.
2. Povratak korjenima

Krumpir, peršin i sve ostalo što raste ispod zemlje odlično je za prehranu. Crvena repa ili cikla, bogata je antioksidansima, koji su glavni krivci za njezinu boju. Betalaini, crveni pigmenti, pomažu u vežu toksine na sebe i eliminiraju ih iz tijela.

3. Meso divljači

Srnetina, zečetina, veprovina, u slučaju Vikinga, to je meso soba, idealno je za prehranu po nordijskoj recepturi. Dobra zamjena divljači je janjetina i teletina. Losos, haringe i tunjevina idealna su dopuna prehrani. Meso ne treba jesti više od tri puta tjedno.
4. Ulje iz uljane repice

Niti maslinovo niti suncokretovo. Ulje iz uljane repice, a zovu ga još i kanolino ulje, baza je svih jela vikiške dijete. Odlično je za visoke temperature kuhanja, pa je pogodno za prženje, pečenje i roštiljanje.