Zdravo i efikasno

Najbolje zamjene za kafu sjajnog ukusa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Najbolje zamjene za kafu sjajnog ukusa
Ilustracija / Unsplash

Iako znamo da umjerena doza kafe nije štetna, naprotiv i ovo je namirnica koja ima i svoje dobre strane, nekada pretjerujemo.

Zbog toga treba razmisliti o zdravoj promjeni jutarnjeg napitka.

Mnogi ne mogu da zamisle početak radnog dana bez kafe, kupuju je za ponijeti, često piju u kancelariji, ali i ukoliko se nalaze sa nekim u kafiću. 

Odlazak na kafu je svojevrstan ritual, a najrazličitije kafe sada su dostupne i u kućnim uslovima.

Evo nekoliko zdravijih alternativa kafe, koje treba obavezno da probate, piše Sd.rs.

Đumbir

Đumbir je adaptogen koji posjeduje antiinflamatorna svojstva i jedan je od najefektnijih prirodnih sastojaka koji podržavaju endokrini sistem i odgovor organizma na stres. Đumbir reguliše nivo kortizola, podiže energiju i podstiče varenje.

Kakao

Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu kojoj mirisni kakao napitak, s vremena na vrijeme, ne predstavlja pravi užitak. A pored predivnog mirisa, kakao je i izuzetno zdrav! Obiluje magnezijum, gvožđem, bakrom, cinkom, kalijumom i mnogim drugim korisnim sastojcima.

Bogat je antioksidansima koji učestvuju u borbi potiv slobodnih radikala i na taj način spriječava razvoj nekih degenerativnih bolesti.

Zeleni čaj

Osnovno dejstvo zelenog čaja, kao i svih drugih napitaka koji sadrže kofein, jeste povećanje budnosti i saznajnih kapaciteta. Većina energetskih pića upravo sadrži kombinacije kofeina i šećera, tj. stimulator i gorivo koji omogućavaju povećanu budnost.

Antioksidansi u zelenom čaju su nekoliko desetina puta efikasniji od vitamina C i E, koji važe za dobre antioksidanse. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala i time pomažu u borbi protiv starenja.