Pomaže i u gubitku kilograma

Namirnica koja posjeduje sposobnost revitalizacije cijelog tijela, evo i koja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnica koja posjeduje sposobnost revitalizacije cijelog tijela, evo i koja
Foto: Ilustracija

Slanutak, često zanemarena mahunarka, trebao bi češće zauzimati mjesto u našim kuhinjama. Osim što obiluje hranjivim tvarima, kako ćete saznati u nastavku, slanutak se ističe kao izuzetna namirnica koja pozitivno utiče na različite aspekte zdravlja. On pridonosi osjećaju sitosti, potiče zdravu probavu, podržava zdravlje crijeva i srca, te doprinosi održavanju stabilne razine šećera u krvi. Dodatno, škrobna tekućina kojom se slanutak konzervira (u slučaju korištenja konzerviranog slanutka) može poslužiti kao zamjena za jaja u nekim receptima.

Prednosti slanutka

Istraživanja naglašavaju da slanutak sadrži veću količinu vlakana u usporedbi s drugim mahunarkama. Konzumiranje porcije od približno 80 grama može značajno doprinijeti zadovoljenju otprilike 25 posto dnevnih potreba za vlaknima. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i proteina, slanutak također pridonosi održavanju zdrave tjelesne težine.

Osim toga, slanutak je izvor otpornog škroba, vrste ugljikohidrata koji je otporan na probavu. Ova osobitost rezultira produženim procesom probave, što povećava osjećaj sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi.

Istraživanja ukazuju na to da otporni škrob u slanutku potiče lučenje određenih hormona koji regulišu inzulin, pridonoseći stabilnosti nivoa šećera u krvi nakon obroka. Osim toga, slanutak može imati pozitivan učinak na nivo holesterola i drugih lipida u krvi. Iako je dobro poznato da vlakna povoljno djeluju na zdravlje srca i regulaciju holesterola, istraživanja provedena na životinjama ukazuju da prehrambena vlakna iz slanutka smanjuju niove holesterola i triglicerida te pozitivno utiču na mikrobiotu crijeva.

Slanutak nije za svakoga

Bez obzira na opću preporuku da bi svi trebali uključiti ovu namirnicu u prehranu, važno je napomenuti da neki pojedinci mogu iskusiti nadutost zbog visokog niova vlakana. Kako biste smanjili moguće neugodne situacije, preporučuje se kupovina suhog slanutka i vlastita termička obrada. Ovaj postupak razgrađuje ugljikohidrate odgovorne za stvaranje plinova, potencijalno smanjujući nadutost.

Bogat proteinima

Osamdeset grama slanutka sadrži sedam grama proteina, čineći ga pouzdanim izvorom biljnih proteina. Prema analizi objavljenoj u Food Science & Nutrition, slanutak obiluje svim esencijalnim aminokiselinama u značajnim količinama. S obzirom na to, ova namirnica se može koristiti kao izvrsna opcija za međuobrok nakon treninga kako bi potaknula rast i oporavak mišića.

Akvafaba

Škrobna tekućina prisutna u konzerviranom slanutku, poznata kao akvafaba, predstavlja izvrsnu zamjenu za bjelance, čineći je savršenom alternativom za vegane.