I do 30 puta

Njemački zubni tehničari: Izuzetno bitno steći naviku temeljnog žvakanja hrane

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Njemački zubni tehničari: Izuzetno bitno steći naviku temeljnog žvakanja hrane
Ishrana / Ilustracija

Jako ste gladni i na kratkoj pauzi za ručak pa ćete teško odvojiti vrijeme da sažvačete svaki zalogaj hrane u finu kašu, no zdravstveni stručnjaci kažu da je iznimno važno steći naviku temeljnog žvakanja.

Njemačko udruženje zubnih tehničara ističe da je vrlo važno sažvakati svaki zalogaj hrane i do 30 puta, ako je to moguće, što je navika koja zahtijeva i pažljivo jedenje i samodisciplinu.

Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane rasterećuje probavni sistem te pomaže u održavanju zubi i desni zdravima.

Desni se doslovno masiraju kad se tvrda hrana poput sirovog povrća ili hljeba od cjelovitog brašna temeljno žvače, a to posljedično poboljšava cirkulaciju krvi.

Stručnjaci za dentalnu higijenu kažu i da intenzivno žvakanje može spriječiti nastanak karijesa jer se pritom sastruže plak i izlučuje se više sline, što opet ima zdravstvenih prednosti jer slina štiti zube od kiselina i sadrži minerale koji održavaju caklinu jakom i zdravom.

Ne treba zaboraviti ni to da se okus temeljno sažvakane hrane bolje osjeća jer žlijezde u usnoj šupljini izlučuju više sline koja podmazuje naše okusne pupoljke, čineći okuse intenzivnijima.

No, naviku temeljitog žvakanja možete steći jedino ako za obroke odvojite dovoljno vremena. Zdravstveni stručnjaci predlažu da jedete pažljivo i obratite pažnju na okus i konzistenciju hrane.

Najvažnije je gutati tek kada je tekstura hrane 'razbijena', to jest kad vam se u ustima stvori kaša.