Održavanje zdravlja jetre ključno je za opštu dobrobit i normalno funkcionisanje cijelog tijela. Kao i s mnogim drugim organima, postoje određene namirnice koje utiču pozitivno, ali i negativno na funkcionisanje jetre.
Ovo su namirnice koje loše utiču na zdravlje jetre i trebali bismo da ih što manje konzumiramo.
Hrana bogata rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utiče loše na zdravlje jetre.
Pretjerana konzumacija namirnica koje spadaju u ovu kategoriju, poput brze hrane, čipsa i slatkiša, može dovesti do bolesti masne jetre i upale.
Alkohol
Česta i dugotrajna konzumacija alkohola često je uzrok oštećenja jetre. Pretjerana konzumacija raznih alkoholnih pića može dovesti do stanja kao što su alkoholni hepatitis, fibroza i ciroza jetre, prenosi "Health Shots".
Hrana sa visokim udjelom natrijuma
Prerađena i slana hrana pridonosi zadržavanju tečnosti i povećanju krvnog pritiska, što potencijalno dovodi do problema sa jetrom. Može doći do komplikacija, poput nealkoholne masne bolesti jetre.
Transmasne kiseline
Transmasne kiseline mogu se pronaći u prženoj i prerađenoj hrani. One podižu nivo lošeg holesterola, podstiču upalu te pogoršavaju zdravlje jetre.
Korisno ih je zamijeniti zdravijim mastima poput maslinovog ulja, prenosi "Health Shots".
Crveno i prerađeno meso
Pretjerani unos crvenog mesa i mesnih prerađevina, poput slanine i kobasica, povezan je s upalom jetre i povećanim rizikom od razvoja raka jetre.
Kao zdraviju alternativu, preporučuje se da ljudi odaberu nemasne izvore proteina, poput piletine i lososa.