Bogate vlaknima

Ove tri namirnice pospješuju probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove tri namirnice pospješuju probavu
Foto: Ilustracija

Hrana bogata vlaknima igra ključnu ulogu u održavanju probavnog zdravlja i općeg blagostanja. Različite ukusne opcije uključuju povrće, cjelovite žitarice i zdravo voće. Neke od tih vlaknima bogatih namirnica mogu biti odličan izbor za večernji obrok jer osiguravaju ugodno jutro bez probavnih problema.

Prema dijetetičarki Destini Moody, tri najbolje namirnice za takav obrok su:

1. Leća

Leća podržava cjelokupno zdravlje probavnog sistema. Uključivanje ove namirnice u večernji obrok može postaviti temelje za lakšu probavu ujutro.

"Otprilike 200 grama kuhane leće sadrži 16 grama netopivih vlakana. Netopiva vlakna su vrsta vlakana koja pomažu u čišćenju svih ostataka u probavnom traktu koji mogu uzrokovati probavne smetnje. Stoga, dodavanje leće vašem večernjem obroku može pomoći da se ujutro osjećate malo bolje", rekla je Moody za SheFinds.

2. Bademi

Ovi hrskavi orašasti plodovi nisu samo ukusan međuobrok, već i izvrsna opcija za podržavanje zdravlja probavnog sistema. Bademi su bogati dijetalnim vlaknima koja igraju ključnu ulogu u promicanju zdravog i dobrog probavnog procesa. Konzumacija šake badema prije spavanja može biti pametan potez za bolju probavu ujutro.

Moody ističe da 30 grama badema sadrži šest grama proteina, gotovo četiri grama vlakana te osigurava polovicu dnevnih potreba za vitaminom E.

"Sirovi i prženi bademi sadrže vrstu vlakana koja djeluju kao prebiotici. To znači da služe za hranjenje dobrih bakterija u vašim crijevima za zdraviji mikrobiom, što može poboljšati probavu i cjelokupno zdravlje", dodala je.

3. Maline

Maline su odličan izbor za međuobrok prije spavanja koji pomaže probavi. Osim toga, maline su bogate antioksidansima, poput flavonoida i polifenola, koji imaju protuupalna svojstva i mogu zaštititi od probavnih problema. Njihov visok sadržaj vode doprinosi hidraciji, neophodnoj za održavanje zdrave probave.

"123 grama malina sadrži samo 64 kalorije i oko osam grama vlakana, te mogu poslužiti kao osvježavajući, niskokalorični međuobrok ako ste ljubitelj slatkog. Konzumiranje malina prije spavanja puno je bolja alternativa ostalim grickalicama s visokim udjelom rafiniranog šećera, a sadržaj vlakana u bobičastom voću može pomoći u probavi, kao i boljoj kontroli šećera u krvi", zaključila je Moody, a prenosi Index.