Ishrana

Ovih 7 namirnica će vam katapultirati imunitet u neslućene visine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovih 7 namirnica će vam katapultirati imunitet u neslućene visine

Svaki je želudac poput šume, koja, ukoliko se čuva, pomaže da vaš prirodni imunitet ostane snažan, a vi zdravi i puni energije. Na žalost, hrana više nije što je nekoć bila, a brojni lijekovi, poput antibiotika, u želucu uništavaju dobre bakterije koje su nužne za pravilnu prehranu. Šećer i lijekovi uništavaju gastrointestinalnu vojsku koja održava ravnotežu u vašem želucu.

Ovih sedam namirnica bogate su probioticima. One će vam pomoći da ponovno zasjajite, izvana i iznutra!

1. Kefir

Kefir je fermentirani mliječni proizvod koji sadrži oligosaharide i vlakna kojima se hrane bakterije koje poboljšavaju probavu. Održavanjem razine tih bakterija u probavnom sustavu optimalnom, jačate imunitet. Kefir treba držati na hladnom, jer su aktivne kulture koje posjeduje vrlo osjetljive na toplinu. Zaslađene treba izbjegavati.
2. Grčki jogurt

Baš kao i Kefir, ova vrsta jogurta sadrži probiotike. U jednoj čaši nalazi se i do 15, možda 20 grama proteina i zdravih amino kiselina koje potiču vaš metabolizam. Kod kupnje grčkog jogurta treba izbjegavati proizvode koji su samo imitacija. Njih ćete na policama prepoznati tako što im je dodan zgušnjivač, želatin neke vrste. Prava stvar napravljena je samo od mlijeka i sadrži pojedine kulture.
3. Kiseli kupus

Osim što je bogat vitaminom c i željezom, kiseli je kupus izvor zdravih bakterija, nastalih u postupku fermentacije. Treba ga jesti nepasteriziranog, a najbolje bi bilo napraviti ga kod kuće.
4. Kimći ili ljuto i kiselo zelje iz Koreje

Budući je teško dostupan u BiH, na internetu postoje recepti kako ga napraviti. Riječ je o ukiseljenom zelju, kupusu, rotkvici, krastavcu, kojima su dodani začini. Znanost je iznenadio kada je učinio čuda za imunitet pilića zaraženih avian gripom. Kokice koje su sudjelovale u istraživanju na Seulskom sveučilištu, jedući ga, potpuno su se oporavile od opasnog virusa. Potražiti ga se može i u restoranima japanske kuhinje.
5. Artičoke

Artičoke su prebiotici, što znači kako sadrže neprobavljive nutrijente, koji hrane pozitivne bakterije u probavnom sustavu. Ukoliko vam se ne sviđa kakav okus imaju, dobra su im zamjena obične banane.
6. Kombucha

Bez panike, to je samo čaj! Točnije, riječ je o čaju koji sadrži posebnu simbiozu bakterija i kvasca i stari je kineski narodni lijek. Kombucha je prava biokemijska tvornica, jer sadrži probiotike, enzime, Vitamine B skupine, Vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline od kojih su najvažnije: glukuronska, glukonska, mliječna, octena, jabučna. Dobra je u svakom pogledu, ali osobama koje boluju od želučanih tegoba ili candide, kvasci mogu pojačati simptome.
7. Miso juha

Ova juha za mnoge je poklonike početak abecede makrobiotičke kuhinje. Miso su fermentirana zrna soje koja su puna izoflavona. To su fitonutrienti koji se u tijelu pretvaraju u biljne estrogene, sastojke koji pomažu u sprječavanju širenja raka ovisnog o hormonima. Za kuhanje miso juhe potrebno je oko 4 žlice ječmenog misa, po 250 grama mrkve, cvjetače i korabice, alga kombu i nešto malo vode. Prava miso juha nikada ne smije prokuhati, kako bi se svi njezini zdravi sastojci sačuvali.

(OrganicLife)