Probajte

Ovo su najbolje namirnice za detoks vašeg organizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su najbolje namirnice za detoks vašeg organizma
Foto: Unsplash

Većina ljudi se suočava sa pojačanim stresom kada ne uspjevaju da se pridržavaju zdravih životnih navika, posebno pravila zdrave ishrane, pa posežu za sendvičima, lisnatim testom, grickalicama i jedu kada su gladni, kasno uveče i u žurbi.

Iz tog razloga, povremeno je korisno izvršiti detoksikaciju organizma, tako da se tri do pet dana držimo laganije ishrane, sa što više voća i povrća ili smutija, uz pomoć kojih možemo stimulisati eliminaciju toksina iz tijela.

Zeleno lisnato povrće, kao što su kelj, spinat, blitva, zelena salata te rukola, izuzetno su korisni u ovakvim programima jer podstiču varenje. Bogato je hlorofilom koji doprinosi uklanjanju toksina iz organizma i podržava rad jetre. Jedite ga sirovog ili kuhajte na pari da biste sačuvali vrijedne sastojke.

Druga vrsta povrća koja je korisna za čišćenje organizma je korjenasto povrće, posebno cvekla, peršun i celer.

Cvekla pomaže u čišćenju jetre, a celer je odličan pročišćivač krvi i podstiče varenje. Peršun stimuliše mokrenje i tako doprinosi eliminaciji toksina iz organizma. Dobro ih je koristiti sirove u smutijima tokom detoks dijete. Korisno je u takav smuti dodati i malo limunovog soka jer limun podržava iskorištavanje gvožđa, kojim cvekla obiluje.

Začini su takođe korisna pomoć u čišćenju organizma, a među njima je svakako i bijeli luk. Sadrži organosumporne sastojke: aliin, koji se prevodi u alicin, zatim dialil disulfid. Poznato je da djeejluje kao antikancerogeno, antimikrobno, antioksidativno, snižava krvni pritisak i pomaže u regulisanju šećera i lipida i pomaže u zaštiti jetre od toksičnih efekata nekih lijekova, kao što su paracetamol i gentamicin. Dobar izbor su i origano, ruzmarin, komorač i pomenuti peršun.

Namirnice bogate vlaknima takođe podstiču detoksikaciju organizma jer pozitivno utiču na varenje. Među njima su integralne žitarice, smeđi pirinač i voće i povrće, na primjer banane, jabuke, artičoke, kupus, brokoli i slično.

Voće je izuzetno korisno za organizam, posebno ono bogato vitaminom C, koji je jedan od najmoćnijih antioksidanata. Pored citrusa, u ishranu obavezno uključite šipak, jagode i drugo bobičasto voće koje zbog velike doze fitoestrogena pomaže i u regulisanju hormona.

Treba imati na umu da je za kvalitetno varenje i metabolizam, organizmu veoma važno obezbjediti dovoljno tečnosti, vode il/ii biljnih čajeva (zeleni čaj je posebno koristan za čišćenje organizma od toksina), ali i više kretanja. Ukratko, ako želite da ostanete zdravi, ne preskačite bar pola sata hodanja dnevno.