neurodegenerativni poremećaj

Prevencija Parkinsonove bolesti: Kofein i omega-3 masne kiseline kao prirodni saveznici

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prevencija Parkinsonove bolesti: Kofein i omega-3 masne kiseline kao prirodni saveznici
Foto: Ilustracija

Parkinsonova bolest predstavlja ozbiljan neurodegenerativni poremećaj koji utječe na milijune ljudi diljem svijeta. Karakterizira ju postupni gubitak neurona koji proizvode dopamin, što rezultira simptomima poput drhtanja, ukočenošću, te poteškoćama s ravnotežom i koordinacijom. Dok istraživanja za otkrivanjem učinkovitog liječenja i dalje traju, fokus znanstvenika sve više je usmjeren na prevenciju ove teške bolesti.

Nedavno, nerunaučnik dr. Robert Love je podijelio svoje preporuke, ističući dva ključna dodatka koji mogu pomoći u smanjenju rizika od Parkinsonove bolesti. Ovi dodaci, potkrijepljeni naučnim istraživanjima, nude proaktivni pristup očuvanju zdravlja mozga i mogućem smanjenju rizika od neurodegenerativnih stanja.

1. Kofein

Kofein je dobro poznat po svojim stimulirajućim učincima, ali njegove koristi za zdravlje mozga idu i dalje. Prema riječima dr. Lovea, redovna konzumacija kofeina povezana je s 15% manjim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti. Kofein potiče osjetljivost na dopamin, neurotransmiter ključan za motoričku kontrolu. Ova osobina može pomoći u zaštiti dopaminergičkog sistema, što je ključno u prevenciji Parkinsonove bolesti.

2. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masti koje su od vitalnog značaja za zdravlje mozga. Prema dr. Loveu, ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u održavanju funkcija ćelijskih membrana u mozgu, što je presudno za normalno funkcionisanje. Posebno EPA i DHA, vrste omega-3 masnih kiselina, pokazale su se korisnima u podršci zdravlju neurona i smanjenju upalnih procesa koji su često povezani s neurodegenerativnim bolestima poput Parkinsonove bolesti.