Evo zašto

Puter od kikirikija prepun je proteina, ali ipak ga treba jesi umjereno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Puter od kikirikija prepun je proteina, ali ipak ga treba jesi umjereno
Foto: Ilustracija

Puter od kikirikija poslastica je koju mnogi nutricionisti i dijetetičari preporučuju kao dodatak smoothiejima ili kao ukusan preljev u doručku ili desertu.

No, kao i svaku drugu namirnicu, maslac od kikirikija potrebno je jesti u umjerenim količinama, a jedna je dijetetičarka otkrila i zašto.

Ova slasna i kremasta poslastica bogata je proteinima i vlaknima, ali ako je previše jedemo, može uzrokovati debljanje, tvrdi dijetetičarka Amy Goodson.

"Konzumiranje previše kalorija iz bilo koje hrane, osobito hrane s više masti poput maslaca od kikirikija, orašastih plodova i avokada, može pridonijeti debljanju i utjecati na struk", objašnjava Goodson.

Dodaje da je maslac od kikirikija bogat hranjivim tvarima, ali i kalorijama. "Iako je izvor zdravih monozasićenih i polinezasićenih masti, kao i proteina, sadrži značajnu količinu masti i važno ga je konzumirati umjereno", ističe ona.

Dijetetičarka je za portal Eat This, Not That izdvojila i nekoliko dobrih i loših strana konzumiranja maslaca od kikirikija. Ističe da, ako često unosimo veći broj kalorija nego što je potrebno, ta se dodatna energija pretvara u mast.

"Maslac od kikirikija ima relativno visok sadržaj kalorija, pa njegova prekomjerna konzumacija može pridonijeti kalorijskom višku, što dovodi do debljanja."

Baš zato što maslac od kikirikija može uzrokovati debljanje, Goodson savjetuje da ga konzumiramo umjereno. "Prejedanje može dovesti do povećanog unosa i zdravih i nezdravih masti, pridonoseći ukupnom debljanju", objašnjava ona.

Kao pozitivnu stvar uz konzumiranje maslaca od kikirikija, dijetetičarka ističe da potiče osjećaj sitosti. Razlog tomu je što sadrži proteine zbog kojih se osjećamo sito i zadovoljno.

Za sve one koji vole ovu poslasticu i žele je jesti svaki dan, Goodson objašnjava da to i dalje mogu činiti.

"Kao registrirana dijetetičarka, jedem maslac od kikirikija svaki dan, ali samo oko 1,5 žlice u zobenoj kaši. Samo pazite koliko ga jedete", ističe ona, prenosi portal Eat This, Not That.