Ishrana

šest loših navika znatno usporavate svoj metabolizam

Autor: ČuvajZdravlje.ba
šest loših navika znatno usporavate svoj metabolizam
Zdravlje metabolizma je važno

Kada želite da smršate, ali i da sačuvate svoje tijelo, važno je da znate da je u tom procesu neophodno zdravlje metabolizma. To je zato što je odgovoran za pretvaranje hrane u energiju, a vaša težina i opšte zdravlje zavise od njegove brzine.

Ako želite da 2024. godinu započnete sa zdravijim navikama, obratite pažnju na namirnice koje svakodnevno konzumirate, ali i na tajming obroka i različite trendove u ishrani.

Konzumirate previše rafinisanih ugljenih hidrata i šećera

Poznato je da prekomjerni unos rafinisanih ugljenih hidrata i šećera može štetiti vašem metabolizmu. Prema dijetetičarki Meri Sabat, ishrana koja sadrži slatku hranu i bijeli hljeb može ubrzati porast šećera u krvi, što može poremetiti vaš metabolizam.

Ne dobijate dovoljno zdravih masti

Iako su masti veoma kalorične, važno je znati da je unos zdravih masti koje možete pronaći u namirnicama poput ribe i orašastih plodova veoma važan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Smanjen unos zdravih masti može dovesti do poremećaja hormona i cijelog metaboličkog sistema.

Brza dijeta

Brze dijete nisu najbolji izbor ako želite da smršate na duže staze, a mogu i da uspore vaš metabolizam. Ograničavanje većeg unosa kalorija može dovesti do gubitka mišićne mase, što otežava održavanje tjelesne težine.

Pijete previše alkohola

Ako želite da smršate i održite svoj metabolizam zdravim, važno je da smanjite unos alkohola jer kada pijete alkohol, tijelo daje prednost njegovoj razgradnji i stoga može dovesti do takozvanog skladištenja masti. Istovremeno, alkohol može dovesti do povećanog apetita i veće želje za visokokaloričnim obrocima.

Ne jedete dovoljno proteina tokom dana

Proteini su veoma važni za očuvanje i izgradnju mišićne mase, a takođe dovode do jačanja metabolizma. Zbog toga je poželjno da u svim obrocima imate izvor zdravih proteina, a ako pokušavate da smršate, povećajte njihov unos.

Preskačete doručak

Zbog ubrzanog načina života, mnogi ljudi preskaču obroke. Ali to ne bi trebalo da radite ako ste gladni. Ovo se posebno odnosi na prve obroke u toku dana. Uz doručak, pokrećete svoj metabolizam i podstičete ga da sagorijeva kalorije.

(Cuvajzdravlje / B92)