Ishrana

Stari recept za jačanje imuniteta do maksimuma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Stari recept za jačanje imuniteta do maksimuma

Ublažite ljutinu i miris bijelog luka i pojačajte njegova ljekovita svojstva do maksimuma uz ovaj oprobani tradicionalni recept.

I med i bijeli luk imaju izvanredne medicinske efekte i veoma su korisni za zdravlje i jačanje cjelokupnog organizma, ali ukus nije baš svima po volji.

Ako napravite ovaj fermentisani bijeli luk, dobijate odlično sredstvo za borbu protiv virusa, prehlada i gripa, kao i jačanje imuniteta, samo sa manje ljutine i teškog mirisa.

Najteži posao je, naravno čišćenje bijelog luka, a potrebno vam je toliko da napunite teglu do otprilike jedne polovine ili tri četvrtine. Najbrže ćete to uraditi ako svaki čen lupite oštro pljosnatom stranicom noža, tako će se najlakše oljuštiti. Pri tom će pustiti i malo soka.

Napunite teglu i prijelite medom, pa zatvorite i ostavite na mračno i hladno mjesto.

Povremeno malo prevrnite teglu - okrenite na dolje, pa opet na gore.

Proces fermentacije počinje zahvaljujući baš tom soku bijelog luka. Ispod tegle stavite tacnu, za slučaj da malo mješavine "prekipi".

Već za sedam dana, pojaviće se mjehurići na površini, a fermentacija traje oko mjesec dana kad već možete da konzumirate bijeli luk - biće daleko mekši i ukusniji, a pozitivna svojstva ovog narodnog lijeka su nemjerljivo velika.

(Čuvajzdravlje.ba)