Ishrana

Svemoguća jabuka čuva zdravlje i oplemenjuje jela

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Svemoguća jabuka čuva zdravlje i oplemenjuje jela

Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada, a ovo samo naizgled (pre)obično voće doista je zaslužilo svoj praznik. Jabuka je jedinstven spoj više od 300 tvari koje djeluju sinergijski, što znači da im se blagotvoran učinak dodatno povećava upravo zbog njihovih međuodnosa.

Među raznim vitaminima koje jabuka sadrži najviše se ističe C te vitamini A i B, a tu je i niz minerala: kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, bakar... Najveće su “zvijezde“ među jabučnim sastojcima fenoli i flavonoidi - snažni antioksidansi koji štite tjelesne stanice od oštećenja i bolesti. Najpoznatiji flavonoidi su kvercetin i katehin koji djeluju protuupalno i smanjuju rizik od srčanožilnih i plućnih bolesti.
Protuotrov za probavne smetnje

Jabuka je bogata dragocjenim prirodnim šećerima i organskim kiselinama koje pročišćuju organizam, a sadrži i tanin koji ima antibakterijski učinak, te eterična ulja.

Od davnina se jabuka koristi kao “protuotrov“ za probavne smetnje zahvaljujući visokom udjelu pektina - topljivog vlakna koje u crijevima neutralizira štetne tvari i štiti sluznicu, a pomaže i smanjenju kolesterola u organizmu. Zbog pektina se jabuke preporučuju za ublažavanje konstipacije (zatvora), ali pomažu i protiv “suprotnih“ tegoba sa stolicom - naribana jabuka tradicionalan je domaći lijek protiv proljeva.
Najbolje dvije jabuke dnevno

Najveća je koncentracija pektina i antioksidansa u kori jabuke, pa bi je trebalo jesti neoguljenu. No pritom pazite na kakvoću jer konvencionalno uzgojene jabuke obično sadrže ostatke pesticida i često su premazane voskom kako bi dulje trajale, pa ih prije jela treba dobro oprati u vrućoj vodi. Ako je moguće, nabavite domaće jabuke koje nisu kemijski tretirane. Nađete li u jabuci crva, to je (dobar) znak da nije prskana.

Popularna je izreka da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van, a istraživanja su pokazala da je najbolje jesti dvije jabuke dnevno. Ujutro na prazan želudac i dobro prožvakana, jabuka potiče kolanje tjelesnih sokova. Navečer, jedemo li je polako, opušta i uspavljuje.
Super dodatak za raznovrsna jela

Superhranjiva a niskokalorična i osvježavajuća, jabuka je idealan međuobrok i dodatak salatama, od onih slatkih (npr. s orasima, grožđicama i medom) do pikantnih sa sirevima, mesom i povrćem. Osušenom korom i kriškama jabuke mogu se oplemeniti čajevi.

Jabuka se u kulinarstvu koristi na najraznovrsnije načine, od tradicionalne prerade u pekmez, kompot, sok i jabučni ocat, do “trikova“ za finije jelo - primjerice, pečete li meso zajedno s narezanim polovinama ili komadićima jabuke, bit će ukusnije, sočnije i lakše probavljivije.

(Ordinacija.hr)