Ishrana

Tri najčešće pogreške u prehrani koje su krivci za nadutost i lošu probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tri najčešće pogreške u prehrani koje su krivci za nadutost i lošu probavu
Foto: Unsplash

Loša probava i nadutost povezani su s lošim zdravljem crijeva. To se uglavnom događa kada imamo neuravnotežen režim prehrane.

Međutim, ponekad možemo osjetiti iritaciju u crijevima čak i kada se pravilno hranimo.

Prema zdravstvenim stručnjacima, to se događa kada napravimo određene pogreške tijekom jela. Stručnjakinja za zdravlje crijeva, dr. Dimple Jangda, na svom Instagramu istaknula je neke od ovih uobičajenih pogrešaka.

1. Jedenje više od 80% apetita

Prema dr. Jangdi, naš je želudac veličine naše šake. Dakle, najviše što možemo pojesti otprilike je toliko koliko nam stane u dva dlana, kaže ona. Stoga je važno ne pojesti više od 80% svog apetita. Također, predlaže hodanje stotinu koraka nakon završetka obroka kako bismo ubrzali proces probave.

2. Pijenje gaziranih pića ili bilo koje druge tekućine dok jedemo

Konzumiranje gaziranih pića ili drugih tekućina dok jedete može ometati proces probave. Ova pića ispiru probavne sokove što može rezultirati otežanim probavljanjem hrane. Jangda naglašava važnost izbjegavanja ovih napitaka kako bi se spriječili probavni problemi.

3. Miješanje više vrsta hrane
Održavanje uravnotežene prehrane ključno je za poticanje optimalnog zdravlja crijeva. Stručnjakinja preporučuje odvajanje voća od glavnih obroka. Ako nam se jede voće, možemo ga jesti najmanje dva sata nakon jela ili sat vremena prije jela.

Ovo nam pomaže izbjeći probavne smetnje poput nadutosti i iritacije crijeva, potičući ravnotežu u prehrambenim navikama.