Upozorenje hroničnim bolesnicima: Jagode mogu izazvati ozbiljne komplikacije

Jagode se često ističu kao nutritivno vrijedno voće bogato vitaminom C, elagičnom kiselinom i vlaknima. Međutim, kod osoba s određenim dijagnozama one mogu izazvati pogoršanje stanja ili ozbiljne nuspojave.
Visok sadržaj kalija i oksalata – rizik za bubrežne bolesnike
Kod osoba koje boluju od hronične bubrežne insuficijencije, jagode mogu predstavljati problem zbog visokog sadržaja kalija i oksalata. Studija objavljena u Journal of Renal Nutrition (2019) naglašava kako prekomjeran unos kalija kod pacijenata s reduciranom funkcijom bubrega može uzrokovati hiperkalemiju – stanje koje može dovesti do srčanih aritmija i zastoja rada srca.
Bubrežni bolesnici također trebaju izbjegavati oksalate jer povećavaju rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Nefrolog dr. Mark Rosenberg iz bolnice Mount Sinai upozorava da
"kod pacijenata sa smanjenom glomerularnom filtracijom, i voće poput jagoda može djelovati toksično ako se konzumira nekontrolisano."
Alergije i unakrsne reakcije – oralni alergijski sindrom
Jagode su poznat alergen, posebno kod osoba koje boluju od alergije na polen. One mogu izazvati oralni alergijski sindrom (OAS), koji se manifestira svrbežom i oticanjem usne šupljine i grla. Osobe alergične na polen breze često razvijaju unakrsne reakcije na svježe bobičasto voće, uključujući jagode.
Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Dermatology (2020), 70% ispitanika s OAS-om prijavilo je reakcije upravo na jagode. Kod težih slučajeva, jagode mogu izazvati i sistemsku reakciju s mogućnošću razvoja anafilaksije.