Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.
U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrirani sorbitol i vlakna, što im pruža veći laksativni učinak u odnosu na svježe šljive. Kako svježe, tako i ove suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina K, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe.
U bilo kojem obliku, šljive su nevjerojatno bogate jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrđena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost svježe i suhe šljive da se željezo u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Konzumiranje četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalijuma ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa. Evo nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti jedenja suhih šljiva.
Suhe šljive kao lijek
Jedan od najstarijih kineskih lijekova napravljen je upravo od suhe (dimljene) šljive i nosi naziv ubai. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća sa antioksidativnim moćima nalazi se svježa šljiva (Prunus domestica), dok je suha šljiva daleko ispred suhih smokvi, urmi, grožđa i kajsija, i to sa dva puta većom antioksidativnom snagom.
Suhe šljive su dobar izvor netopivih i topljivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topljiva vlakna pomažu u umjerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane. Suhe šljive također sadrže sorbitol i hlorogensku kiselinu, koji mogu povećati učestalost stolice.
Antioksidansi i protuupalna svojstva suhih šljiva mogu spriječiti gubitak koštane mase i pomoći u održavanju zdrave gustoće i formiranja kostiju, prema kliničkim studijama. Veće količine vitamina K u suhim šljivama također pomažu u poboljšanju zdravlja kostiju.
Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utiču na pamćenje.
Zašto bi trebalo jesti suhe šljive svaki dan
Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni u zaštiti od dobnih kognitivnih oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva također pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Suhe šljive mogu pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi i LDL holesterola ("lošeg holesterola"), istovremeno štiteći vaše ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.
Kada jesti suhe šljive
Jedenje suhih šljiva ujutro odličan je način da iskoristite dobrobiti antioksidanata za početak dana. To može pomoći u redovnom pražnjenju crijeva i spriječiti zatvor. Osim toga, prirodni podsticaj energije iz suhih šljiva može vam pomoći da imate produktivnije i energičnije jutro, piše Novi.ba.