
Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom sladoledu, a da pritom ne morate koristiti posebne aparate ili provoditi sate u kuhinji – imamo pravi recept za vas.
Ovaj sirovi sladoled od samo nekoliko sastojaka odličan je izbor za ljetno osvježenje, bez rafiniranog šećera i nepotrebnih dodataka.
Sastojci:
4 zrele banane
250 g indijskih oraščića (ili oraha po želji)
2 kašičice kokosovog ulja
3 kašičice sirovog kakaa
prirodni zaslađivač po izboru: med, agavin sirup ili drugo
Priprema:
Večer prije pripreme, banane narežite na kolutiće, stavite ih u kesicu i zamrznite. Indijske oraščiće potopite u vodi i ostavite u frižideru da omekšaju preko noći.
Sljedeći dan, u blender stavite smrznute banane, ocijeđene oraščiće, kokosovo ulje, kakao i sladilo po želji. Miksajte dok ne dobijete kremastu i glatku smjesu.
Dobijenu smjesu prebacite u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač da se stegne, otprilike 4 do 6 sati. Ako planirate sladoled ostaviti duže u zamrzivaču, izvadite ga 5–10 minuta prije serviranja da omekša i lakše se oblikuju kugle.
Ovaj sladoled je odličan primjer kako jednostavni sastojci mogu dati ukusan i hranjiv desert. Bez mlijeka, bez šećera, a s punim ukusom idealan za one koji paze na israhnu, ali se ne žele odreći slatkog.