S obzirom na to da su konzervirane paštete izrazito nezdrave, domaća pileća pašteta je idealan izbor za užinu.
Možete je pripremiti na jednostavan način. Potrebni su vam sljedeći sastojci:
kašičica maslaca
glavica crvenog luka
650 grama očišćenih pilećih zabataka
tri češnja bijelog luka
so
100 ml bijelog vina
prstohvat mljevene crvene paprike
prstohvat papra
prstohvat curryja u prahu
kašika umaka od soje
90 grama maslaca
kašika majoneze
pola kašičiće senfa
dvije kašike maslinovog ulja
po potrebi koristite maslac za zalijevanje
Priprema jela
Na kašičici maslaca propirjajte izrezani crveni luk. Meso izrežite na sitne komade i pomiješajte ga s lukom. Nakon toga dodajte isjeckani bijeli luk, so, crvenu papriku, papar, umak od soje, curry u prahu i vino. Sve pirjajte otprilike 40-ak minuta.
Narežite maslac na tanke listiće i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša. Pomiješajte ga s mesom. Smjesu zatim stavite u blender i dodajte majonezu, senf, maslinovo ulje i promiješajte. So dodajte po potrebi.
Dodajte paštetu u posudice i prelijte tankim slojem rastopljenog maslaca. Neka odstoji u frižideru nekoliko dana. Ukoliko vam ostane viška paštete, možete je staviti u plastične vrećice ili posude pa zamrznuti.