Bob

Zdravstvene prednosti najstarijeg povrća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdravstvene prednosti najstarijeg povrća
Foto: Ilustracija

Bob, najstarije povrće koje se gaji, donosi obilje zdravstvenih prednosti koje nisu dovoljno prepoznate.

Pripadajući porodici mahunarki, bob je mahunarka koju ljudi širom sveta konzumiraju zbog njenog blago slatkog, zemljanog ukusa i bogatstva vitamina, minerala, vlakana i proteina.

Ovo su neke zdravstvene prednosti boba:

Prvo, naglašava da je bob prepun hranljivih materija, uključujući vlakna, folat i mangan, te da je idealan izvor biljnih proteina. Unatoč svojoj maloj veličini, bob sadrži značajne količine hranljivih sastojaka koji doprinose opštem zdravlju.

Pozitivni efekti boba ogledaju se i u rastvorljivim vlaknima koja mogu poboljšati varenje i smanjiti nivo holesterola. Činjenice o hranljivim vrednostima boba su impresivne - jedna šolja kuhanog boba sadrži 187 kalorija, 13 grama proteina, devet grama vlakana, te značajne količine folata, mangana, bakra, fosfora, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, tiamina (vitamin B1) i cinka.

Dodatak ishrani

Bob se može dodati jelima kao ukusan dodatak ili grickalici. Postupak pripreme uključuje uklanjanje nejestivih zelenih mahuna, kratko kuvanje i potapanje u ledenu vodu radi omekšavanja voštanog spoljnog premaza.

Oljušteni bob može se kuvati na pari, koristiti u celini s maslinovim uljem i začinima, izdrobljen za mazanje na hljeb ili u drugim jelima. Također se može peći i dodavati u salate, jela od pirinča, rižota, paste, supe i pice, piše helthline.