Bob, najstarije povrće koje se gaji, donosi obilje zdravstvenih prednosti koje nisu dovoljno prepoznate.
Pripadajući porodici mahunarki, bob je mahunarka koju ljudi širom sveta konzumiraju zbog njenog blago slatkog, zemljanog ukusa i bogatstva vitamina, minerala, vlakana i proteina.
Ovo su neke zdravstvene prednosti boba:
Prvo, naglašava da je bob prepun hranljivih materija, uključujući vlakna, folat i mangan, te da je idealan izvor biljnih proteina. Unatoč svojoj maloj veličini, bob sadrži značajne količine hranljivih sastojaka koji doprinose opštem zdravlju.
Pozitivni efekti boba ogledaju se i u rastvorljivim vlaknima koja mogu poboljšati varenje i smanjiti nivo holesterola. Činjenice o hranljivim vrednostima boba su impresivne - jedna šolja kuhanog boba sadrži 187 kalorija, 13 grama proteina, devet grama vlakana, te značajne količine folata, mangana, bakra, fosfora, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, tiamina (vitamin B1) i cinka.
Dodatak ishrani
Bob se može dodati jelima kao ukusan dodatak ili grickalici. Postupak pripreme uključuje uklanjanje nejestivih zelenih mahuna, kratko kuvanje i potapanje u ledenu vodu radi omekšavanja voštanog spoljnog premaza.
Oljušteni bob može se kuvati na pari, koristiti u celini s maslinovim uljem i začinima, izdrobljen za mazanje na hljeb ili u drugim jelima. Također se može peći i dodavati u salate, jela od pirinča, rižota, paste, supe i pice, piše helthline.