Važno otkriće

Naučnici otkrili koliko trebamo sjediti, spavati, stajati i vježbati u danu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naučnici otkrili koliko trebamo sjediti, spavati, stajati i vježbati u danu
Foto: Ilustracija

Prema novom istraživanju provedenom u Australiji, stajanje najmanje pet sati dnevno može biti ključno za očuvanje optimalnog zdravlja. Naučnici su identificirali preporučene vremenske okvire za sjedenje, spavanje, stajanje i vježbanje kako bi se održalo zdravlje srca.

Stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na rizike predugog stajanja na mjestu, što može dovesti do niza zdravstvenih problema poput debljine, dijabetesa tipa 2, raka pa čak i prijevremene smrti. Novo istraživanje sugeriše da bismo trebali provesti samo šest sati dnevno sjedeći, dok bi više od dva sata trebalo biti posvećeno energičnoj tjelovježbi poput teretane ili brze šetnje.

Lagana aktivnost poput obavljanja kućanskih poslova ili pripremanja obroka trebala bi trajati još dva sata dnevno. Što se tiče sna, preporučuje se osam sati i dvadeset minuta.

Dr. Christian Brakenridge, stručnjak za fiziologiju vježbanja na Tehnološkom univerzitetu Swinburne u Melbourneu, ističe da će trajne dobrobiti ovih smjernica za zdravlje srca biti vidljive samo ako se redovno provode.

Dr. Brakenridge tvrdi da kraće vrijeme sjedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, tjelesna aktivnost i spavanje daju veliki poticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

Naučnici su analizirali podatke više od 2300 volontera, u prosjeku starih 60 godina. Četvrtina je imala dijabetes tipa 2. Pratili su svoju aktivnost osam dana s pomoću monitora za praćenje koji je računao vrijeme koje je svaki učesnik proveo sjedeći, stojeći i spavajući.

Pišući za časopis Diabetologia, istraživači su zaključili: "Sjedeće ponašanje nepovoljno je povezano s kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sjedećem položaju i više vremena provedenog u tjelesnoj aktivnosti povezano je s poboljšanim nivoom glukoze, inzulinskom osjetljivošću, razinama inzulina, postotkom masnoće te razinama triacilglicerola i holesterola.", prenosi Index.