Sjedikački način života

Oslobodite se bolova, ukočenosti i loše cirkulacije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Oslobodite se bolova, ukočenosti i loše cirkulacije
Foto: Ilustracija

Rad u kancelariji često zahtijeva dugotrajno sjedenje ispred računara, što može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima poput bolova u leđima, ukočenosti vrata i loše cirkulacije. Međutim, pravilno sjedenje i održavanje ispravnog položaja mogu značajno smanjiti ove neugodne simptome. Evo nekoliko korisnih savjeta kako to postići.

Pravilno podešavanje stolice i radnog mjesta

Počnite s pravilnim podešavanjem stolice i radnog stola. Visina stolice trebala bi biti takva da stopala budu ravno na podu ili na naslonu za noge, a koljena lagano savijena pod pravim uglom. Sto treba biti postavljen na visini koja omogućava da vam podlaktice budu paralelne s podom dok tipkate.

Održavanje ispravnog položaja tijela

Dok sjedite, držite leđa ravno i opušteno, s donjim dijelom leđa lagano oslonjenim na naslon stolice. Ramena bi trebala biti opuštena, a vrat u neutralnom položaju, ne nagnut prema naprijed ili nazad.

Redovne pauze i vježbe istezanja

Važno je redovno ustajati i protegnuti se tokom radnog dana. Svakih sat vremena napravite kratku pauzu, ustajte, protegnite se, prošećite nekoliko koraka ili napravite jednostavne vježbe istezanja za leđa, vrat i ramena. To će pomoći poboljšati cirkulaciju i opustiti mišiće.

Korištenje ergonomskih pomagala

Razmotrite upotrebu ergonomskih pomagala poput ergonomskih stolica, podložaka za miša i tastaturu  te monitora postavljenog na nivou očiju. Ova pomagala pomažu u održavanju ispravnog položaja tijela i smanjenju stresa na mišićima i zglobovima.

Pravilno disanje

Svjesno pratite svoje disanje dok radite. Duboko disanje može pomoći opuštanju mišića i smanjenju napetosti u tijelu.

Hidratacija

Ne zaboravite redovno konzumirati vodu tijekom radnog dana. Dobro hidrirano tijelo pomaže održavanju cirkulacije i općeg zdravlja.