Nije teško

Pet lako primjenjivih preporuka za očuvanje zdravlja i snage zglobova

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet lako primjenjivih preporuka za očuvanje zdravlja i snage zglobova
Foto: Ilustracija

Održavanje zdravih zglobova ključno je za sudjelovanje u sportskim aktivnostima, redovno vježbanje te obavljanje svakodnevnih zadataka. Nažalost, mnogi se suočavaju s artritisom, hroničnom bolešću koja često uzrokuje oticanje jednog ili više zglobova u tijelu. Postoji više od 100 vrsta artritisa, no svi oboljeli dijele zajednički nazivnik - bol. Stručnjaci su formulisali pet jednostavnih savjeta kako biste očuvali zdravlje svojih zglobova i izbjegli nelagode povezane s artritisom.

1. Izgradite snagu u cijelom tijelu

Najvažnije je započeti redovnu tjelovježbu koja će postati sastavni dio vaše rutine, ističe fizioterapeut Liam Goode. On dodaje da nedostatak kretanja može rezultirati nedovoljnim pokretanjem hrskavice koja okružuje zglobove. Ova hrskavica, koja ima ključnu ulogu u održavanju zglobova zdravima, treba redovni dotok krvi kako bi ostala pravilno hidrirana. Inače, postoji rizik od njezinog isušivanja i pucanja.

2. Krećite se svakih 20 do 30 minuta

Drugi stručnjak, osteopat John Mallinder, preporučuje odmicanje od radnog stola, čak i ako je to samo kratka šetnja, pripremanje kafe ili razgovor s kolegama.

"Preporučljivo je tokom radnog vremena, posebno ako provodite veći dio dana sjedeći, svakih 20 do 30 minuta napraviti kratku pauzu", istakao je Mallinder. Ovakvim prekidima u rutini nepomičnog sjedenja možemo postati svjesni nepravilnih položaja koje često zauzimamo tokom sjedenja, omogućavajući nam da svjesno utječemo na pokretanje naših zglobova.

3. Ojačajte ramena

Klinička terapeutkinja Anja Jaggi objašnjava da je rame najnestabilniji zglob u tijelu, te se u velikoj mjeri oslanja na mišićnu strukturu kako bi pružilo potporu i stabilnost.

Redovno vježbanje ruku može pomoći u jačanju zglobova ramena, s posebnim fokusom na jačanje stiska. Evo jednostavne i korisne vježbe:

Čvrsto stisnite šaku, a zatim proširite prste do maksimuma, ponavljajući ovaj pokret 10 do 15 puta dnevno. Ova jednostavna vježba može značajno doprinijeti održavanju zdravlja vaših zglobova.

4. Nosite odgovarajuću odjeću

Neki stručnjaci naglašavaju važnost nošenja čvrstih patika sa širokim potplatom u svakoj situaciji.

"Odgovarajuća obuća trebala bi biti strukturisana i vezana; ako imate ravna stopala, važna vam je podrška za svod stopala, dok oni s visokim svodom trebaju neutralnije tenisice za trčanje", istakao je ortopedski hirurg Nick Cullen.

5. Sagnite se ako treba

Svako je tijelo drugačije, te prema mišićno-koštanoj fizioterapeutkinji ne postoji pravi neutralan stav kada je u pitanju držanje. Štaviše, cjelodnevno uspravno sjedenje uzrokuje velik napor leđnih i stražnjih mišića, što na kraju može biti bolno.

''Kako bi se izbjegla nelagoda, korisno je promijeniti položaj svakih 30 do 40 minuta dok sjedite. Sigurno je pogrbljeno jer nema dokaza da će to uzrokovati štetu ako se redovito krećete'', rekla je Aoife O‘Meara.