Jednostavna rutina

Pet promjena u njezi kože koje svaka žena iznad 50 treba isprobati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet promjena u njezi kože koje svaka žena iznad 50 treba isprobati
Foto: Ilustracija

Kako godine prolaze, naše tijelo i koža prolaze kroz mnoge promjene. S 50 godina, koža zahtijeva dodatnu pažnju i prilagodbu u njezi kako bi ostala zdrava, sjajna i mladenačka. Ako ste u ovoj fazi života i želite održati svoju kožu u najboljem stanju, evo pet ključnih promjena koje bi svaka žena trebala uvrstiti u svoju rutinu njege kože.

1. Uključite retinoide u svoju rutinu

Retinoidi su snažni sastojci koji pomažu u obnovi ćečija kože i potiču proizvodnju kolagena. S godinama, koža gubi svoju čvrstoću i elastičnost, a retinoidi mogu pomoći u borbi protiv tih promjena. Ovi sastojci smanjuju fine linije i bore, poboljšavaju teksturu kože i posvjetljuju tamne mrlje. Preporučuje se započeti s proizvodima koji sadrže niže koncentracije retinoida, kako biste izbjegli iritaciju, i postupno povećavati koncentraciju prema potrebi.

2. Ne zaboravite na hidrataciju

S godinama, prirodna sposobnost kože da zadrži vlagu smanjuje se, što može dovesti do suhoće i zatezanja. Ključno je investirati u bogate hidratantne kreme koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, ceramida i glicerina. Ovi sastojci pomažu u obnavljanju i očuvanju vlažnosti kože. Također, ne zaboravite piti dovoljno vode; hidratacija iznutra također igra važnu ulogu u održavanju kože.

3. Prilagodite svoju rutinu

Sunčeve zrake mogu uzrokovati starenje kože i pojavu hiperpigmentacije. S obzirom na to da je koža izložena UV zračenju bez obzira na dob, zaštita od sunca je ključna. Preporučuje se korištenje širokog spektra SPF-a od najmanje 30, svakodnevno, čak i kada je oblačno. Osim kreme za sunčanje, možete razmisliti o proizvodima koji uključuju antikiselinske i antioksidativne sastojke koji dodatno štite kožu od oštećenja uzrokovanih suncem.

4. Uvedite antioxidante u svoju njegu

Antioksidanti poput vitamina C, E i ferulinske kiseline igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oštećenja uzrokovanih okolišnim faktorima. Oni također pomažu u ujednačavanju tena i poboljšanju sjaja kože. Proizvodi koji sadrže ove sastojke mogu se koristiti ujutro, prije nanošenja kreme za sunčanje, kako bi koža bila zaštićena tokom cijelog dana.

5. Redovno koristite piling

Piling je važan za uklanjanje mrtvih ćelija kože i poticanje obnove ćelija. Kako starimo, proces prirodne eksfolijacije usporava, što može rezultirati dosadnim i bez sjaja izgledom kože. Uvođenjem nježnog pilinga u svoju rutinu – bilo hemijskog, poput kiselina (AHA, BHA), ili fizičkog – možete poboljšati teksturu kože i omogućiti bolje upijanje proizvoda za njegu.