Isprobajte ih već danas

Potaknite vaš imunitet: Isprobajte ove napitke za jačanje vašeg tijela

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Potaknite vaš imunitet: Isprobajte ove napitke za jačanje vašeg tijela
Foto: Ilustracija

Uživanje u sokovima ili smoothiejima može biti izvrstan način unapređenja vašeg zdravlja. Kombininujući voće i povrće, možete pružiti podršku svom imunološkom sistemu i poboljšati opće stanje organizma.

Sok od različitih citrusa

Kombinacija sokova od narandže, grejpa i drugih agruma pruža bogatstvo vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i zaštitu stanica od oštećenja. Nedostatak ovog vitamina može oslabiti vaš odgovor na infekcije. Dodatna doza vitamina C može čak ublažiti simptome prehlade ili gripe.

Sok od zelene jabuke, mrkve i narandže

Ova kombinacija donosi mnoštvo vitamina C iz jabuka i narandži, dok mrkva pruža vitamin A u obliku beta-karotena, također ključan za imunološki sistem. Osim toga, mrkva sadrži vitamin B6, važan za proizvodnju antitijela i proliferaciju imunoloških ćelija.

Smoothie od cvekle, mrkve, đumbira i jabuke

Ovaj napitak sadrži tri korjenasta povrća koja su ključna za podršku imunološkom sistemu i borbu protiv upala. Đumbir posebno ima protuupalna svojstva, što ga čini korisnim za ljude s reumatoidnim artritisom ili za opću borbu protiv upalnih stanja.