Visoke temperature

Antidepresivi i rizik od toplotnog udara: Ovo trebate znati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Antidepresivi i rizik od toplotnog udara: Ovo trebate znati
Foto: Ilustracija

Ljetne temperature rastu širom SAD-a, Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, što zahtijeva dodatne mjere opreza za korisnike antidepresiva kako bi se zaštitili od pregrijavanja.

Antidepresivi, uključujući selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI), inhibitore ponovne pohrane serotonina i norepinefrina (SNRI) i tricikličke antidepresive (TCA), mogu ometati sposobnost tijela da se učinkovito hladi. Ovo je ključno znati, s obzirom na široku primjenu ovih lijekova ne samo za depresiju, već i za anksioznost, kronične bolove, nesanicu i migrene.

Antidepresivi djeluju tako što povećavaju nivo serotonina u mozgu, što je korisno za upravljanje poremećajima raspoloženja, ali također može utjecati na hipotalamus – dio mozga odgovoran za regulaciju tjelesne temperature. Visok nivo serotonina mogu potaknuti hipotalamus da povisi unutrašnju tjelesnu temperaturu, što rezultira povećanom proizvodnjom topline.

Osim toga, antidepresivi mogu promijeniti način na koji tijelo znoji, što može dovesti do premalog znojenja (ometajući hlađenje) ili prekomjernog znojenja (uzrokujući dehidraciju). Neki antidepresivi također mogu smanjiti osjećaj žeđi, što dodatno povećava rizik od dehidracije.

Simptomi i liječenje bolesti uzrokovanih vrućinom uključuju:

Povišenu tjelesnu temperaturu
Jako znojenje
Glavobolju
Mučninu
Vrtoglavicu
Slabost
Žeđ
Razdražljivost
Smanjeno izlučivanje urina

Liječenje toplinske iscrpljenosti obuhvata:

Odmor na hladnom mjestu

Ležanje s podignutim nogama

Uklanjanje viška odjeće i hlađenje kože hladnim oblozima, hladnom kupkom ili kupanjem u jezercu ili potoku

Redovno pijenje vode ili sportskih pića

Ako simptomi potraju, potražite doktorsku pomoć jer toplinska iscrpljenost može eskalirati do toplinskog udara, koji je opasan po život.