'Anksioznost kod mladih'

Dani mentalnog zdravlja - događaj koji će okupiti hiljade učesnika

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Dani mentalnog zdravlja - događaj koji će okupiti hiljade učesnika
FOTO: Ilustracija

Udruženje Menssana organizator je Dana mentalnog zdravlja, koji će biti održani od 7. do 11. oktobra na području Kantona Sarajevo. Skup je posvećen podizanju svijesti o mentalnom zdravlju, okupit će brojne stručnjake, a centralni dio je simpozij o temi 'Anksioznost kod mladih'.

Taj događaj organizira se uz podršku partnera, JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo i Društvo psihologa FBiH, te uz financijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Predsjednica Udruženja Menssana Ornela Čolić kaže da Dani mentalnog zdravlja imaju ključnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u društvu, pružajući platformu za otvoreni dijalog, edukaciju i razmjenu iskustava.

Spomenula je i simpozij posvećen temi mentalnog zdravlja, koji je dio tog događaja.

"Tema 'Anksioznost kod mladih' omogućava stručnjacima iz različitih oblasti da se okupe, diskutuju o izazovima te dijele najbolje prakse u unapređenju mentalnog zdravlja. Na taj način, doprinosimo jačanju kolektivnog razumijevanja važnosti mentalnog zdravlja i promoviramo zajedničke napore da stvorimo podržavajuću zajednicu koja osnažuje svakog pojedinca", kazala je.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine 8. oktobra s početkom u 10 sati bit će održan prvi 'Sarajevo mental health symposium', koji će okupiti brojne stručnjake iz oblasti mentalnog zdravlja, ali i druge profesionalce iz oblasti prirodnih, društvenih i humanističkih nauka.

Oni će prezentiranjem svojih radova razmijeniti iskustva i interaktivno učestvovati u diskusiji o bitnosti podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, naročito shodno ovogodišnjoj temi Simpozija- Anksioznost kod mladih.

Osim centralnog događaja, Simpozija, u okviru Dana mentalnog zdravlja bit će i Festival mentalnog zdravlja, a za sudjelovanje su se mogle prijaviti javne ustanove i nevladine organizacije.

Predsjednica Udruženja Čolić kaže da ove godine bilježe izuzetno veliki interes s obzirom na to da će, u periodu od 7. do 11. oktobra, 23 aktivnosti biti upriličene na isto toliko lokacije širom Kantona Sarajevo.

"Učestvovat će četiri obrazovne, tri zdravstvene, tri socijalne javne ustanove te 13 nevladinih organizacija. U okviru tog festivala bit će održano 16 radionica, pet promocija nekog od oblika umjetničkog stvaralaštva, te dvije panel diskusije. Očekuje se da će oko hiljadu učesnika biti dio navedenih aktivnosti. Ova široka uključenost pokazuje koliko je važno baviti se temom mentalnog zdravlja u našoj zajednici i jačati saradnju različitih sektora za dobrobit svih", naglasila je.

Kako navodi organizator, na zvaničnoj web-stranici te društvenim mrežama Udruženja Menssana dostupan je program Dana mentalnog zdravlja.