Manje poznata

Ljetna depresija: Razumijevanje i savjeti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ljetna depresija: Razumijevanje i savjeti
Foto: Ilustracija

Ljeto je često vrijeme za odmor, sunčanje i zabavu, no za neke osobe ovo godišnje doba može donijeti više izazova nego radosti. Ljetna depresija, iako manje poznata, može imati značajan utjecaj na vaše raspoloženje i kvalitetu života. Evo što trebate znati o ljetnoj depresiji i kako se s njom nositi.

Šta je ljetna depresija?

Ljetna depresija, iako rijetka, može biti ozbiljna i zahtijeva pažnju. Dok je sezonski afektivni poremećaj (SAD) najčešće povezan s zimskim mjesecima, oko 10% ljudi koji pate od SAD-a izvještavaju o simptomima ljeti. U ekvatorijalnim zemljama, poput Indije, ovo stanje može biti češće.

Glavni uzroci ljetne depresije uključuju:

Poremećaji rutine

Ljeto često remeti svakodnevne rutine. Bez školskih obaveza, roditelji moraju pronaći načine za zabavu djece, što može uzrokovati stres. Praznici također mogu utjecati na radni raspored, prehrambene navike i obrasce spavanja.

Problemi s izgledom tijela

Vruće vrijeme i minimalna odjeća mogu uzrokovati povećanu svijest o izgledu tijela. Ovo može dovesti do društvenog povlačenja ako se osjećate nesigurno zbog svog izgleda.

Financijski stres

Troškovi ljetnih odmora i čuvanja djece mogu pogoršati financijski stres, dodatno utječući na raspoloženje.

Vrućina

Dok neki uživaju u vrućini, drugima ona može uzrokovati nelagodu i povući ih u zatvorene prostore, što može pogoršati simptome depresije.

Savjeti za upravljanje ljetnom depresijom

Potražite profesionalnu pomoć

Ako se osjećate depresivno, razgovarajte s terapeutom ili doktorm. Ignorisanje simptoma može dovesti do dugotrajnijih problema. Profesionalna pomoć može vam pomoći da razumijete i prevladate svoje stanje.

Planirajte unaprijed

Razmislite o strategijama za upravljanje stresom tijekom ljetnih mjeseci.

Organizujte ljetne aktivnosti za djecu unaprijed i planirajte radne pauze kako biste smanjili stres.

Održavajte kvalitetan san

Nedostatak sna može pogoršati depresiju. Osigurajte da spavate dovoljno i redovno, unatoč ljetnim aktivnostima.

Redovno vježbajte

Tjelovježba može pomoći u kontrolisanju depresije. Ako je vani vruće, vježbajte ujutro ili navečer ili u zatvorenom prostoru kako biste izbjegli vrućinu.

Praktikujte umjerenu prehranu i fitness

Izbjegavajte ekstremne dijete i režime vježbanja. Umjerena prehrana i tjelovježba mogu vam pomoći da se osjećate bolje bez dodatnog stresa.

Zaštitite se od obaveza

Ako ste preopterećeni, razmislite o izbjegavanju velikih obaveza poput organiziranja velikih roštilja ili drugih društvenih događaja. Zamolite nekoga drugoga da preuzme dio tereta.

Razmislite o uzrocima

Ako se ljetna depresija ponavlja, možda je povezana s prošlim traumatičnim iskustvima. Rad na rješavanju tih problema može vam pomoći da prekinete začarani krug.

Prilagodite lijekove

Ako uzimate lijekove za depresiju, a ljeto pogoršava vaše simptome, razgovarajte sa svojim doktorom o mogućim prilagodbama doza ili lijekova.

Mudro planirajte odmor

Planirajte odmor koji je istinski opuštajući. Razmislite o kratkim, ali čestim odmorima umjesto jednog dugog odmora kako biste izbjegli stres povezan s organizacijom.

Ne upoređujte se s drugima

Izbjegavajte upoređivanje svojih osjećaja s onima drugih. Fokusirajte se na upravljanje svojim vlastitim okidačima i radite na prevladavanju depresije prema vlastitim potrebama.