21. juna

Naučno-stručni skup: 8. sarajevski dani psihologije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naučno-stručni skup: 8. sarajevski dani psihologije
Ilustracija / Pexels

U organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za psihološka istraživanja, edukaciju i savjetovanje, koji djeluje u okviru Centra za naučno-istraživački rad i stručne aktivnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (NIRSA), u periodu od 21. do 22. 6. 2024. godine, Filozofski fakultet u Sarajevu će po osmi put biti domaćin naučno-stručnog skupa Sarajevski dani psihologije.

Filozofski fakultet u Sarajevu će u periodu od 21. do 22. juna 2024. godine ponovo biti mjesto okupljanja domaćih i inostranih psihologa, ali i drugih znanstvenika i stručnjaka iz srodnih disciplina, iz oblasti obrazovanja i kulture, i drugih, koji će razmjenom stručnih iskustava i najaktualnijih naučnih spoznaja doprinijeti ne samo promociji psihologije, već i afirmaciji uloge naučne misli i odgovorne prakse u unapređenju kvalitete života.

Programom su predviđena saopštenja izvornih temeljnih i primijenjenih istraživanja iz različitih područja psihologije (klinička psihologija, edukacijska psihologija, socijalna psihologija, razvojna psihologija i kognitivna psihologija), koja će biti realizirane kroz okrugle stolove, usmena izlaganja, stručne radionice i poster prezentacije.

Svečano otvaranje Skupa planirano je za petak, 21. juni u 18:00 sati (amfiteatar Filozofskog fakulteta). Nakon toga, prisutni će imati priliku poslušati plenarno predavanje, koje će u petak, 21. juna u 18:30 sati održati uvažena prof. dr. Andrea Vranić sa Odsjeka za psihologiju  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (tema: Učinkovitost kognitivnog treninga: Postavljamo li pravo pitanje?). 

Važan dio ovog Skupa predstavljaju i okrugli stol na temu: Zakon o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine – put ka višim standardima i kvaliteti rada psihologa, koji će se održati u petak, 21. juna u 16:00 sati (svečana sala Dekanata), kao i pozvani simpozij u sjećanje na prof. dr. Ismeta Dizdarevića, pod nazivom: Historijat razvoja psihologije u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u subotu, 22. juna u 9:00 sati (učionica 125).

Realizaciju 8. sarajevskih dana psihologije u značajnoj mjeri su pomogle kompanije Creativa BH d.o.o. i Unlock d.o.o. (zlatni sponzori Skupa), kao i Fondacija Sistemski Trening Institut – MENTIS (srebrni sponzor Skupa). 

Program Skupa je dostupan na web stranici https://www.sdpsih.ff.unsa.ba/bs/