Savjeti psihologa

Praktikujte ove navike i svako jutro ćete se buditi sretni

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Praktikujte ove navike i svako jutro ćete se buditi sretni
Foto: Ilustracija

Priprema za dobar dan ne sastoji se samo od doslijedne jutarnje rutine, iako je to važan dio. Način na koji provodimo večeri također igra ključnu ulogu, iako je ponekad zanemarujemo.

1. Večernja šetnja

"Svaku večer idem u šetnju jer mi to pomaže da raščistim i smirim svoj um", rekao je psiholog i stručnjak za dobrobit, Lee Chambers, za HuffPost.

2. Topla kupka

Psihologinja Justine Grosso zagovornica je večernjeg kupanja zbog raznih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

"Potpuno uranjanje u vodu, za razliku od tuširanja, podiže raspoloženje kod osoba s depresijom, poboljšava san kod osoba s nesanicom i ima pozitivne učinke na kardiovaskularni sistem", objasnila je.

3. Budite zahvalni

"Jednostavan čin nabrajanja blagoslova u životu može dovesti do značajnih poboljšanja u vašem blagostanju, stoga neka vam večernji popis zahvalnosti postane navika", savjetuje kognitivna naučnica i profesorica psihologije Laurie Santos.

"Ako provedete nekoliko minuta razmišljajući o ljudima koje cijenite i stvarima na kojima ste zahvalni kao dio svoje rutine prije spavanja, nećete biti pod tolikim stresom i mirno ćete utonuti u san", zaključio je naučnik Cortland Dahl, prenosi Index.