Rekreacija

10 najboljih detoks namirnica

Autor: ČuvajZdravlje.ba
10 najboljih detoks namirnica

Iako su praznici na vratima, mi vam savjetujemo da manje jedete i izbacite sve toksine.

Ako želite detoksikovati organizam, nema potrebe da kupujete “čarobne preparate”. Dovoljno je da odaberete namirnice koje su čuvene po svojim detoks svojstvima. Predstavljamo vam 10 najboljih…

Avokado
Tačno je da je avokado na našem tržištu skup i rijetko se nalazi, ali povremeno kupite samo jedan komad i dodajte ga u neku osvježavajuću salatu. Njegova cijena će se isplatiti budući da je pun antioksidanasa i da je jedan od najvažnijih “čistača” organizma.

Brusnice i drugo šumsko voće
Osim što pomažu u liječenju urinarnih infekcija, brusnice “tjeraju” toksine iz vašeg tijela. One pospješuju lučenje mokraće i, osim bakterija, uklanjaju i toksine.

Kupus
Kupus je bogat sumporom, koji je važan činbenik razgradnje hemikalija u tijelu. On pomaže da se oslobodite pesticida, tragova antibiotika i drugih lijekova u organizmu, te ostalih štetnih stvari koje se talože u organima.

Limun
Ovo kiselo voće prepuno je vitamina i antioksidanasa. Oni štite jetru i tako je oslobađaju nagomilanih toksina.

Brokula
Ako ne volite brokulu, pokušajte ju barem ubaciti u neka jela koja vam se sviđaju, jer je vrlo korisna.
Prepuna je antioksidanasa koji čiste vaše tijelo, ali i enzima, zahvaljujući kojima će vaš sistem organa za probavu raditi “kao sat”. Kako je sirova najbolja, probajte ju usitniti i dodati svakodnevnim obrocima.

Bijeli luk
Prepun je sumpora, a ima i antibiotska svojstva, pa bi ga trebali uzimati svakodnevno.

Cvjekla
Cvjekla se može dodati mnogim jelima, ali se može jesti i sirova. Bogata je betainima i pektinom koji štite jetru i sistem organa za probavu.

Grejpfrut
Ovo voće čisti digestivni sistem i sprečava nastanak kamenca u bubregu. Takođe, ima nizak nivo šećera i malo kalorija, pa je idealan za osobe na dijeti.

Sjemenke suncokreta
Sjemenke suncokreta su idealna grickalica, jer čiste jetru. One takođe sprečavaju nagomilavanje “lošeg” holesterola.

Sočiva
Ova namirnica bogata proteinima pomaže sistemu organa za probavu i čisti vaše tijelo. I sočiva, kao i sjemenke bundeve, snižavaju holesterol i pomažu da se uspostavi ravnoteža šećera u krvi.

(LJ&Z)