Normalna pojava

Kako održati motivaciju za vježbanje kada niste raspoloženi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako održati motivaciju za vježbanje kada niste raspoloženi
Foto: Ilustracija

Svi se ponekad suočavamo s nedostatkom motivacije za vježbanje, bilo zbog lošeg vremena, umora ili jednostavno zbog nedostatka volje. Stručnjaci ističu da je normalno imati takve trenutke, ali postoje načini kako se nositi s njima i održati tjelesnu aktivnost u svakodnevnom životu.

1. Fokusirajte se na trenutne koristi

Umjesto da razmišljate o dugoročnim ciljevima poput gubitka težine, usredotočite se na neposredne benefite vježbanja, poput poboljšanja raspoloženja i povećanja energije. Ova promjena perspektive može vam pomoći da prebrodite trenutne prepreke za vježbanje.

2. Razjasnite razloge za izbjegavanje treninga

Pitajte se zašto izbjegavate vježbanje. Možda se radi o fizičkoj nelagodi, dosadi ili čak niskom nivou energije. Razumijevanje uzroka može vam pomoći da pronađete rješenja, poput prilagodbe vrste vježbanja ili rješavanja osnovnih potreba.

3. Pronađite aktivnosti koje volite

Biranje vježbi koje vas ispunjavaju može značajno povećati vašu motivaciju. Ako ne uživate u određenim vrstama treninga, probajte nešto novo ili se usmjerite na aktivnosti koje volite, poput plesa, joge ili vožnje bicikla.

4. Fokusirajte se na početni korak

Ponekad je najteži dio započeti s vježbanjem. Stvaranje rituala koji označava početak treninga može vam pomoći da prebrodite otpor. Bilo da se radi o oblačenju sportske odjeće ili puštanju omiljene glazbe, mali koraci mogu olakšati prijelaz u aktivnost.

5. Ne prisiljavajte se na vježbanje pod svaku cijenu

Ako se prisiljavate na vježbanje, to može dovesti do negativnih osjećaja prema fizičkoj aktivnosti. Ako vam se trenutni trening ne sviđa, promijenite ga ili pronađite alternativu koja vam je ugodnija.

6. Prilagodite pristup vježbanju

Stvaranje različitih verzija treninga za različite uvjete može vam pomoći da se lakše uklopite u rutinu. Na primjer, imajte planove za duge i kratke treninge koje možete raditi kod kuće ili u teretani, ovisno o vašem raspoloženju i okolnostima.

7. Uključite više kretanja u dnevne aktivnosti

Ako vam je teško posvetiti se formalnom treningu, pokušajte se više kretati kroz dan. Kratke šetnje, istezanje ili lagani treninzi mogu imati značajan uticaj na vaše zdravlje.

8. Uzmite slobodan dan od vježbanja

Ako se osjećate izuzetno umorno, uzmite dan odmora. Odmor je također važan dio vježbačke rutine i može vam pomoći da se oporavite i obnovite energiju.