Rekreacija

Pet manje poznatih razloga zašto se gojite!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet manje poznatih razloga zašto se gojite!
Zaista je frustrirajuće kada vidite da ste nabacili koji kilogram, ili kada osjetite da vas omiljene farmerke stežu.

Da li ste znali da za ovo mogu postojati najrazličitiji uzroci, od hormonalnog dispalansa do nedostataka nekih vitamina. Na taj način naš organizam raguje na faktore koje ne možemo da kontrolišemo.

DEPRESIJA

Mnogi anti-depresivi dovode do neželjenog gojenja. Zato, ako uzimate anti-depresive, možete očekivati da ćete dobiti između tri i osam kilograma, koji će se postepeno povećavati. Ako ne uzimate lijekove protiv depresije, onda je “kriva” sama depresija, budući da osobe koje su tužne i usamljene lakše dobijaju na težini, ili zato što jedu više masnu i kaloričnu hranu koja služi kao utjeha, ili su potpuno neaktivni.

LIJEKOVI

Može da se desi da uzimate neke lijekove koji prouzrokuju gojenje, kao što su kontraceptivne pilule, ako ste na hormonskoj terapiji, ako uzimate steroide, beta blokatore ili lijekove za krvni protisak, za reumatoidni artritis, migrenu…

LIJENA CRIJEVA

Ako imate takozvana lijena crijeva. Idealno bi bilo da osjetite potrebu za pražnjenjem sat ili dva poslije jela. Ako imate stolicu jednom ili dva put dnevno, to je još uvijek prihvatljivo. Ako nemate redovnu stolicu, dehidratacija, lijekovi, nedostatak vlaknaste hrane ili crevne flore “krivi” su za višak kilograma, prenosi NN.

NEDOSTAJU VAM NEKI HRANLJIVI SASTOJCI

Uzrok “čudnom” gojenju može biti i nedostatak izvjesnih hranljivih sastojaka, kao što su vitamin D, magnezijum, gvožđe, koji utiču na imuni sistem, smanjuju energiju i usporavaju metabolizam.

PA…STARITE

ko je u pitanju tako nešto prirodno kao što je starenje, onda je sasvim za očekivati da imate usporeni metabolizam, da u 40. ili 50. ne možete sagorjevati onu količinu kalorija kao kad ste imali 20. Zbog toga je potrebno da smanjite količinu hrane i da više vježbate. Studije pokazuju da je vježbanje čak važnije od dijete, ako želite da zadržite dobru liniju.