Oprez

Pretjerana konzumacija proteina može prouzrokovati oštećenje arterija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pretjerana konzumacija proteina može prouzrokovati oštećenje arterija
Foto: Ilustracija

Proteinski napitci predstavljaju ključni eliksir za mnoge ljubitelje bodybuildinga i rekreativce koji žele poboljšati mišićnu masu i oblikovati svoje tijelo u teretani. Ovi napici pružaju organizmu potrebne proteine za oporavak mišića i tkiva.

Unos proteina, često ostvaren kroz konzumaciju proteinskih shakeova, od suštinske je važnosti za bodibildere i rekreativce koji žele poboljšati mišićnu masu i oblikovati tijelo.

Međutim, recentna studija provedena na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pittsburghu otkriva potencijalne opasnosti od prekomjernog unosa proteina.

Ispitanici koji dobivaju više od 22 posto ukupnih prehrambenih kalorija iz proteina, uključujući jaja, meso i mlijeko, suočavaju se s povećanim rizikom od otvrdnuća arterija, što može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama poput moždanog udara, zatajenja srca i srčanog udara.

Studija posebno naglašava ulogu leucina, esencijalne aminokiseline u proteinima, koja može potaknuti patološke procese povezane s razvojem ateroskleroze i otvrdnućem arterijskih stijenki. Ovaj nalaz sugerira da povećanje unosa proteina kako bi se poboljšalo metaboličko zdravlje ne bi trebalo biti jednoznačno rješenje, budući da prekomjerna konzumacija može imati ozbiljne posljedice na kardiovaskularno zdravlje.

Stručnjaci ističu potrebu za uravnoteženim pristupom unosu proteina te upozoravaju da je važno istražiti optimalne količine koje podržavaju povećanje mišićne mase, ali ne dovode do oštećenja arterija. Ovaj poziv na pažljiv pristup naglašava kompleksnost ravnoteže između potreba tijela za proteinima i očuvanja kardiovaskularnog zdravlja.