Donosimo vodič

Vježbanje s glavoboljom: Je li sigurno ili bolje preskočiti?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vježbanje s glavoboljom: Je li sigurno ili bolje preskočiti?
Foto: Ilustracija

Glavobolja je čest zdravstveni problem koji može uticati na svakodnevni život i aktivnosti, uključujući i planirano vježbanje. Postavlja se pitanje je li sigurno nastaviti s vježbanjem kada osjetite glavobolju ili je bolje odmoriti se. Razumijevanje kako glavobolja može uticati na vaše tijelo tokom vježbanja može pomoći u donošenju odluke.

Različiti tipovi glavobolje

Prije svega, važno je razumjeti različite vrste glavobolje i njihove uzroke. Najčešće vrste uključuju napetost glavobolje, migrene i glavobolje uzrokovane sinusima ili dehidracijom. Svaka od ovih može imati različite simptome i potencijalne uzroke.

Vježbanje i glavobolja

Napetost glavobolja: Ova vrsta glavobolje može biti posljedica stresa, napetosti mišića ili lošeg držanja. Umjereno vježbanje, poput lagane šetnje ili joge, može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.

Migrene: Migrene su ozbiljniji oblik glavobolje koji može biti popraćen osjetljivošću na svjetlost i zvuk te mučninom. U ovom slučaju, vježbanje može pogoršati simptome. Preporučuje se odmoriti se i pričekati da se migrena smiri prije nastavka vježbanja.

Glavobolje uzrokovane drugim faktorima: Dehidracija, nedostatak sna ili alergijske reakcije mogu također uzrokovati glavobolju. U takvim situacijama, važno je prvo riješiti osnovni uzrok (poput hidratacije ili odmora) prije nego što se bavite fizičkom aktivnošću.

Prije nego što odlučite vježbati s glavoboljom, razmislite o sljedećim faktorima:

Intenzitet simptoma: Ako je glavobolja blaga i nije popraćena drugim ozbiljnim simptomima, kao što su vrtoglavica ili neurološki problemi, lagana vježba može biti sigurna.

Slušajte svoje tijelo: Ako vježbate i primijetite da se glavobolja pogoršava ili da se osjećate lošije, prekinite aktivnost i odmorite se.

Pazite na dehidraciju: Nedovoljna hidratacija može biti čest uzrok glavobolje. Prije vježbanja, osigurajte se da ste dovoljno hidrirani.

Pružite sebi dovoljno odmora: Ako se osjećate iscrpljeno ili preumorno, bolje je odgoditi vježbanje dok se ne osjećate bolje.