Fizička aktivnost

Vježbate samo vikendom? Evo koliko trebate vježbati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vježbate samo vikendom? Evo koliko trebate vježbati
Foto: Unsplash

Imamo dobre vijesti za vikend ratnike. Nova istraživanja sugerišu da ljudi koji se preznojavaju vikendom imaju nivoe tjelesne masti slične onima koji idu u teretanu tokom vikenda, sve dok ukupno vježbaju barem 150 minuta.

Studija, objavljena u časopisu Obesity, bavila se trbušnom masnoćom i ukupnom masnoćom u tijelu. Kineski naučnic mjerili su nivo masti u tijelu 9700 učesnika u dobi od 20 do 59 godina, kao i tjelesni indeks mase i obim struka volontera.

Podatke su skupljali od 2011. do 2018. godine, a onda su grupisalii sudionike kao neaktivne, aktivne vikendom i redovno aktivne. Vikend ratnici i redovno aktivni sudionici imali su manje masnog tkiva u donjem dijelu trbuha i u cijelom tijelu u poređenju s neaktivnom grupom, prenosi Index.hr.

Na temelju podataka, istraživači sugerišu da se sedmično nacionalno preporučena ukupna količina tjelesne aktivnosti - što je 150 minuta tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta aerobne aktivnosti jakog intenziteta i dva dana jačanja mišića - može ravnomjerno provoditi tokom sedmice ili tokom jednog do dva dana, odnosno u dane vikenda. Obje metode vježbanja povezane su sa smanjenjem tjelesne masnoće.

Ovo je još jedan dokaz da nije bitno kada vježbamo, već samo da to činimo kad god nam se pruži prilika. Svaka aktivnost ima blagotvorne učinke na zdravlje.

"To može biti ponedjeljak, srijeda i petak, ne mora biti subota i nedjelja. Ali ako u sedmici nemate vremena, krećite se vikendom.", poručio je istraživač Peter T. Katzmarzyk za Verywell.